Składniki:
- 1 kg szpinaku,
- 4 jajka,
- 2 cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- masło do smażenia,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia,
- żółty starty ser do posypania
Sposób przygotowania:
Liście szpinaku, po odcięciu twardych łodyżek, płuczemy i odsączamy na sicie i grubo szatkujemy. Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na maśle na rozgrzanej patelni aż się zeszklą. Do cebuli dorzucamy szpinak i smażymy 2-5 minut, dodajemy posiekaną bazylię, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żaroodporne kokilki smarujemy masłem, napełniamy szpinakiem, po środku w każdej porcji robimy niewielkie gniazdko, w które wbijamy całe jajko, posypujemy wszystko startym żółtym serem i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut, aż jajko się zetnie pod skorupką z sera.