Szpinak zapiekany z jajkiem

Szpinak zapiekany z jajkiem

szpinakSkładniki:

  • 1 kg szpinaku,
  • 4 jajka,
  • 2 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • masło do smażenia,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia,
  • żółty starty ser do posypania

Sposób przygotowania:

Liście szpinaku, po odcięciu twardych łodyżek, płuczemy i odsączamy na sicie i grubo szatkujemy. Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na maśle na rozgrzanej patelni aż się zeszklą. Do cebuli dorzucamy szpinak i smażymy 2-5 minut, dodajemy posiekaną bazylię, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żaroodporne kokilki smarujemy masłem, napełniamy szpinakiem, po środku w każdej porcji robimy niewielkie gniazdko, w które wbijamy całe jajko, posypujemy wszystko startym żółtym serem i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut, aż jajko się zetnie pod skorupką z sera.

Oceń artykuł
4,33 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: blisstree.com

Polecamy Ci również

Zobacz także