Szpinak z liści mniszka

Szpinak z liści mniszka

mniszek lekarskiSkładniki:

  • 30-40 dag młodych listków mniszka,
  • woda,
  • sól, pieprz, ząbek czosnku,
  • olej.

Sposób przygotowania:

Młode listki mniszka zebrane z dala od drogi, pozbawiamy ogonków liściowych płuczemy dokładnie
i pozostawiamy w osolonej wodzie na około ½ h, pozwoli to pozbyć się ich goryczki. Listki dokładnie osączamy, na patelni rozgrzewamy oliwę z przekrojonym ząbkiem czosnku i wrzucamy grubo pokrojone liście. Smażymy je na średnim ogniu około 2-4 minuty. Podajemy doprawione solą
i pieprzem jako dodatek do głównego dania.

Oceń artykuł
5,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: wildmanstevebrill.com

Polecamy Ci również

Zobacz także