Szpinak przez cały rok - jak uprawiać szpinak

0
Liście szpinaku
Szpinak nie musi być serwowany jako niesmaczna papka, która kojarzy się wielu osobom z dzieciństwem.

Szpinak jest składnikiem wielu wykwintnych dań. Niestety rośliny tej nienawidzi większość dzieci, ale dorośli cenią ją za smak i walory odżywcze. Radzimy, jak uprawiać szpinak w ogrodzie.

Szpinak zazwyczaj traktowany jest jak roślina jednoroczna, jednak z powodzeniem można uprawiać go w cyklu dwuletnim. Ma odmiany wiosenne, letnie oraz jesienne, a także zimujące w gruncie – każda z odmian różni się kształtem i fakturą liści, a także smakiem. Szpinak nie znudzi się zatem przez cały rok - zawsze jest inny w zależności od pory zbioru. Uprawiając to warzywo należy pamiętać, by nie przetrzymywać roślin zbyt długo na grządkach. Najsmaczniejsze i najbardziej odżywcze są młode listki. Z wiekiem stają się twarde i niezbyt smaczne.

szpinak
Uprawa szpinaku - wymagania

Szpinak najlepiej rośnie, gdy ma do dyspozycji dużo światła – jego stanowisko powinno być jak najbardziej słoneczne. W lekkim półcieniu również będzie rósł, jednak zazwyczaj wymaga więcej zabiegów pielęgnacyjnych. Nie warto go siać w miejscach zacienionych, gdyż ma tendencję do szybkiego produkowania pędów nasiennych, co eliminuje go jako warzywo spożywcze.

Szpinak wymaga ziemi próchniczej, niezbyt lekkiej, głęboko uprawionej, wapiennej i zawsze wilgotnej. Przygotowując stanowisko warto zatem dodać dużo kompostu, torfu i kompostowanej kory, nie zapominając o solidnej porcji wapna. Kopiąc grządki należy dokładnie odchwaścić ziemię, gdyż młode pędy są delikatne i łatwo mogą zostać zagłuszone przez niepożądanych sąsiadów.

Wysiewać szpinak można od marca do września. Odmiany, podobnie jak w przypadku sałaty, którą z powodzeniem można uprawiać między grządkami szpinaku, należy dobierać w zależności od pory roku. We wrześniu warto wysiać późne odmiany zimowe, które spędzą zimę w ziemi. Nasiona sieje się na głębokość ok. 3 cm, w rozstawie 20 cm. Odstęp między grządkami powinien wynosić około 30 cm. Jeśli siewki szpinaku wzejdą zbyt gęsto, należy je przerwać. Za ciasno rosnący szpinak nie produkuje dużych liści i ma skłonności do wybijania w pędy nasienne. Warzywo na tym samym stanowisku można siać co 3 lata.

Jak najmniej azotu

Pielęgnacja szpinaku polega przede wszystkim na regularnym, niezbyt obfitym podlewaniu.
Aby warzywo dobrze rosło, musi mieć stale wilgotną, jednak nie mokrą ziemię. Podlewać należy umiarkowanie co 3-4 dni. W okresie wegetacji dobrze jest również co kilkanaście dni odchwaszczać i spulchniać ziemię wokół szpinaku oraz zasilać rośliny podsypując kompostem lub wieloskładnikowymi nawozami mineralnymi o obniżonej zawartości azotu. Jest to niezmiernie ważne, bowiem duża ilość azotu prowokuje rośliny do wypuszczenia pędów nasiennych. Szpinak, który zakwitł jest nie nadaje się do przyrządzania potraw – można go jedynie wykorzystać jako zielony nawóz. Odmiany zimujące, jeszcze przed pierwszymi przymrozkami trzeba dokładnie okryć chrustem lub tkaniną ochronną dostępną w sklepach ogrodniczych - agrowłókniną. Wiosną okrycie należy usunąć. Odmiany zimujące zapewniają pierwszy zbiór już w kwietniu. Najsmaczniejszy jest szpinak świeży, jednak jeśli zbiory są zbyt obfite, można liście zamrażać. Warzywo można również uprawiać w doniczkach na parapecie i skrzynkach na balkonie.

Najciekawsze odmiany szpinaku

  • Tetona  odmiana o smacznych, ciemnozielonych liściach, polecana do uprawy całorocznej.
  • Herma – wiosenna i letnia odmiana o karbowanych, ciemnozielonych liściach. Odporna na choroby.
  • Medania – odmiana wiosenna i jesienna, o podłużnych, średniej wielkości liściach. Odporna na choroby, o opóźnionym wybijaniu w pędy kwiatowe. 
  • Norman – wiosenna odmiana o gładkich, ciemnozielonych liściach. Ceniona za walory smakowe.
  • Matador 30 – letnia odmiana szpinaku o lekko karbowanych, ciemnozielonych liściach.
  • Monnopa – odmiana szpinaku idealna do uprawy zimowej, odporna na choroby. Nadaje się do zamrażania. 
  • Olbrzym Zimowy – jak sama nazwa wskazuje odmiana zimowa, o bardzo dużych, zielonych liściach. Tworzy duże główki.
Oceń artykuł
4,36 / 11 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Iwona Siewierska

Zdjęcia: Redakcja

Polecamy Ci również

Zobacz także