Szpinak przez cały rok - jak uprawiać szpinak

0
Szpinak
Szpinak zdecydowanie woli chłód niż upał, dlatego można go siać już wczesną wiosną (lub jesienią). Możliwy jest także siew letni, ale nie zawsze daje dobre plony.

Szpinak jest składnikiem wielu wykwintnych dań. Niestety rośliny tej nienawidzi większość dzieci, ale dorośli cenią ją za smak i walory odżywcze. Radzimy, jak uprawiać szpinak w ogrodzie.

Szpinak zazwyczaj traktowany jest jak roślina jednoroczna, jednak z powodzeniem można uprawiać go w cyklu dwuletnim. Ma odmiany wiosenne, letnie oraz jesienne, a także zimujące w gruncie – każda z odmian różni się kształtem i fakturą liści, a także smakiem.

Szpinak nie znudzi się zatem przez cały rok - zawsze jest inny w zależności od pory zbioru. Uprawiając to warzywo należy pamiętać, by nie przetrzymywać roślin zbyt długo na grządkach. Najsmaczniejsze i najbardziej odżywcze są młode listki. Z wiekiem stają się twarde i niezbyt smaczne. Ważne jest, żeby liście zebrać, zanim szpinak zacznie kwitnąć.

Polecamy też: Szpinak nowozelandzki (trętwian). Co to za warzywo i jak je uprawiać

Uprawa szpinaku - wymagania

Szpinak najlepiej rośnie, gdy ma do dyspozycji dużo światła – jego stanowisko powinno być jak najbardziej słoneczne. W lekkim półcieniu również będzie rósł, jednak zazwyczaj wymaga więcej zabiegów pielęgnacyjnych. Nie warto go siać w miejscach zacienionych, gdyż ma tendencję do szybkiego produkowania pędów nasiennych, co eliminuje go jako warzywo spożywcze.

Szpinak wymaga ziemi próchniczej, niezbyt lekkiej, głęboko uprawionej, wapiennej i zawsze wilgotnej. Przygotowując stanowisko warto zatem dodać dużo kompostu, torfu i kompostowanej kory, nie zapominając o solidnej porcji wapna. Kopiąc grządki należy dokładnie odchwaścić ziemię, gdyż młode pędy są delikatne i łatwo mogą zostać zagłuszone przez niepożądanych sąsiadów.

Kiedy i jak wysiewać szpinak

Wysiewać szpinak można od marca do września, ale nie przez cały czas. Kiedy dzień jest długi, szpinak szybko wytwarza pędy kwiatowe zamiast smacznych liści. Źle też rośnie podczas upałów. Dlatego szpinak trzeba wysiać w następujących terminach:

  • marzec - do połowy kwietnia - na zbiory możemy liczyć w maju,
  • przełom lipca i sierpnia - plony uzyskamy we wrześniu-październiku,
  • wrzesień-październik (w zależności od pogody) - na plon wiosenny następnego roku.

Odmiany, podobnie jak w przypadku sałaty, którą z powodzeniem można uprawiać między grządkami szpinaku, należy dobierać w zależności od pory roku.

Nasiona sieje się na głębokość ok. 3 cm, w rozstawie 20 cm. Odstęp między grządkami powinien wynosić około 30 cm. Jeśli siewki szpinaku wzejdą zbyt gęsto, należy je przerwać. Za ciasno rosnący szpinak nie produkuje dużych liści i ma skłonności do wybijania w pędy nasienne. Warzywo na tym samym stanowisku można siać co 3 lata.

Podpowiadamy: Kiedy siać rzodkiewkę i na co zwrócić uwagę przy jej uprawie

O co zadbać przy uprawie szpinaku

Pielęgnacja szpinaku polega przede wszystkim na regularnym, niezbyt obfitym podlewaniu. Aby warzywo dobrze rosło, musi mieć stale wilgotną, jednak nie mokrą ziemię. Podlewać należy umiarkowanie co 3-4 dni. W okresie wegetacji dobrze jest również co kilkanaście dni odchwaszczać i spulchniać ziemię wokół szpinaku.

Szpinak warto też zasilać podsypując kompostem lub wieloskładnikowymi nawozami mineralnymi o obniżonej zawartości azotu. Jest to niezmiernie ważne, bowiem duża ilość azotu prowokuje rośliny do wypuszczenia pędów nasiennych

Szpinak, który zakwitł jest nie nadaje się do przyrządzania potraw – można go jedynie wykorzystać jako zielony nawóz. Odmiany zimujące, jeszcze przed pierwszymi przymrozkami trzeba dokładnie okryć stroiszem lub tkaniną ochronną dostępną w sklepach ogrodniczych - agrowłókniną. Wiosną okrycie należy usunąć.

Odmiany zimujące zapewniają pierwszy zbiór już w kwietniu. Najsmaczniejszy jest szpinak świeży, jednak jeśli zbiory są zbyt obfite, można liście zamrażać. Warzywo można również uprawiać w doniczkach na parapecie i skrzynkach na balkonie.

Dowiedz się: Jakie właściwości mają nasiona chia i jak je stosować

Szpinak a zdrowie

Przez lata szpinak był uznawany za bardzo bogate źródło żelaza. Okazało się jednak, że ma go dziesięć razy mniej niż zakładano, a ponadto jest ono w niewielkim stopniu przyswajane przez człowieka. Podobnie jest z wapniem, którego szczaw ma również sporo, ale niewiele z niego skorzystamy. A wszystko przez to, że szpinak zawiera kwas szczawiowy, który utrudniają przyswajanie wapnia. Ponadto szczawiany wapnia nie są korzystne m.in. dla osób, które mają problemy z nerkami, wątrobą lub stawami. Dlatego nie powinny one przesadzać z ilością szpinaku. Ilość kwasu szczawiowego ogranicza obróbka termiczna.

Jednak szpinak warto jeść - jest on m.in. źródłem przeciwutleniaczy, które działają odtruwająco  i "odmładzająco" na organizm, sprzyja budowie masy mięśniowej i jest przy tym niskokaloryczny. Bardziej wartościowy pod względem odżywczym jest szpinak zimowy (tym bardziej, że występuje on w czasie, gdy brakuje zielonych i świeżych warzyw).

Najciekawsze odmiany szpinaku

  • Tetona  odmiana o smacznych, ciemnozielonych liściach, polecana do uprawy całorocznej.
  • Herma – wiosenna i letnia odmiana o karbowanych, ciemnozielonych liściach. Odporna na choroby.
  • Medania – odmiana wiosenna i jesienna, o podłużnych, średniej wielkości liściach. Odporna na choroby, o opóźnionym wybijaniu w pędy kwiatowe. 
  • Norman – wiosenna odmiana o gładkich, ciemnozielonych liściach. Ceniona za walory smakowe.
  • Matador 30 – letnia odmiana szpinaku o lekko karbowanych, ciemnozielonych liściach.
  • Monnopa – odmiana szpinaku idealna do uprawy zimowej, odporna na choroby. Nadaje się do zamrażania. 
  • Olbrzym Zimowy – jak sama nazwa wskazuje odmiana zimowa, o bardzo dużych, zielonych liściach. Tworzy duże główki.



Oceń artykuł
4,35 / 20 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Iwona Siewierska

Polecamy Ci również

Zobacz także