Szparagi z grilla

0
Szparagi z grilla

Grillowanie to swoista forma rozrywki, połączona z przyjemnością jedzenia w towarzystwie. Nic więc dziwnego, że coraz częściej i coraz chętniej jemy dania przyrządzone na grillu. Oto jedno z nich.

Składniki na 2 porcje grillowanych szparagów:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy,
  • sok z cytryny
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • bazylia, sól, pieprz

Jak przygotować szparagi z grilla

Obrane i umyte zielone szparagi bez twardych końcówek gotujemy krótko w osolonej wodzie z masłem (ok. 10-15 minut). Średnio miękkie szparagi grillujemy na folii lub tacce aluminiowej. W tym czasie przygotowujemy dip paprykowy: Oczyszczoną z gniazd nasiennych i umytą paprykę grillujemy aż skórka zbrązowieje. Następnie kroimy ją w kostkę i miksujemy w blenderze razem z rozgniecionym ząbkiem czosnku, odrobiną oliwy, solą i pieprzem do smaku. Grillowane szparagi podajemy z dipem paprykowym oraz innymi warzywami lub mięsem z grilla.

Polecamy: Grillowany schab zamiast kiełbasy (PRZEPIS)

Oceń artykuł
4,00 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zobacz także