Grillowanie to swoista forma rozrywki, połączona z przyjemnością jedzenia w towarzystwie. Nic więc dziwnego, że coraz częściej i coraz chętniej jemy dania przyrządzone na grillu. Oto jedno z nich.
Składniki na 2 porcje grillowanych szparagów:
- pęczek zielonych szparagów,
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy,
- sok z cytryny
- 2 strąki czerwonej papryki
- bazylia, sól, pieprz
Jak przygotować szparagi z grilla
Obrane i umyte zielone szparagi bez twardych końcówek gotujemy krótko w osolonej wodzie z masłem (ok. 10-15 minut). Średnio miękkie szparagi grillujemy na folii lub tacce aluminiowej. W tym czasie przygotowujemy dip paprykowy: Oczyszczoną z gniazd nasiennych i umytą paprykę grillujemy aż skórka zbrązowieje. Następnie kroimy ją w kostkę i miksujemy w blenderze razem z rozgniecionym ząbkiem czosnku, odrobiną oliwy, solą i pieprzem do smaku. Grillowane szparagi podajemy z dipem paprykowym oraz innymi warzywami lub mięsem z grilla.