Szparagi w sosie serowym nie są lekkim daniem, ale stanowią kwintesencję smaku, ser i szparagi to kompozycja prawie doskonała.
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg szparagów,
- kilka łyżek masła lub oleju,
- kilka łyżek mąki,
- ½ szklanki słodkiej śmietany,
- 1 szklanka wywaru ze szparagów,
- 20 dag żółtego sera (część zetrzeć),
- 2 żółtka,
- sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Szparagi obieramy przy pomocy szczelinowego noża do warzyw, odcinamy zdrewniałe i twarde końcówki. Następnie gotujemy na stojąco, w wąskim wysokim garnku przez 10 minut w osolonej wodzie z odrobiną masła. Po wyjęciu i osączeniu układamy szparagi w ogniotrwałym naczyniu.
Sos serowy: Z oleju i mąki przyrządzamy jasną zasmażkę, ciągle mieszając, dodajemy do niej śmietanę i wywar ze szparagów. Do gotującego się sosu dodajemy ser, a gdy się roztopi, żółtka. Całość doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Sosem zalewamy szparagi, które ułożyliśmy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy startym serem, świeżym pieprzem
i wkładamy do piekarnika na 25-30 minut, aż wierzch się zezłoci. Tak przyrządzone szparagi najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami ze świeżym koperkiem.
kinga_rr
muszę spróbować. Zwykle robię szparagi polane roztopionym masłem z bułką tartą - i są pyszne, ale sos serowy też bardzo zachęcająco wygląda
bardwinka
kurde, ale mi smaka robicie