Szparagi w sosie serowym

Szparagi w sosie serowym

Szparagi w sosie serowym nie są lekkim daniem, ale stanowią kwintesencję smaku, ser i szparagi to kompozycja prawie doskonała.

szparagiSkładniki na 4 porcje:

  • 1 kg szparagów,
  • kilka łyżek masła lub oleju,
  • kilka łyżek mąki,
  • ½ szklanki słodkiej śmietany,
  • 1 szklanka wywaru ze szparagów,
  • 20 dag żółtego sera (część zetrzeć),
  • 2 żółtka,
  • sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Szparagi obieramy przy pomocy szczelinowego noża do warzyw, odcinamy zdrewniałe i twarde końcówki. Następnie gotujemy na stojąco, w wąskim wysokim garnku przez 10 minut w osolonej wodzie z odrobiną masła. Po wyjęciu i osączeniu układamy szparagi w ogniotrwałym naczyniu.
Sos serowy: Z oleju i mąki przyrządzamy jasną zasmażkę, ciągle mieszając, dodajemy do niej śmietanę i wywar ze szparagów. Do gotującego się sosu dodajemy ser, a gdy się roztopi, żółtka. Całość doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Sosem zalewamy szparagi, które ułożyliśmy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy startym serem, świeżym pieprzem
i wkładamy do piekarnika na 25-30 minut, aż wierzch się zezłoci. Tak przyrządzone szparagi najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami ze świeżym koperkiem.

Oceń artykuł
4,75 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: 400caloriesorless.com

Polecamy Ci również

Zobacz także