Szparagi w cieście francuskim

Ten przepis przyda nam się, gdy przygotowujemy przyjęcie dla gości. Szparagi w cieście francuskim to smaczna, mała przekąska, chrupiąca na zewnątrz i soczysta w środku. Pycha!

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie w płatach,
  • pęczek szparagów,
  • 1 por,
  • 10 dag szynki w plastrach,
  • 10 dag żółtego sera w plastrach,
  • świeże zioła: bazylia, oregano lub tymianek.

Sposób przygotowania:

Obrane ze skórki i pozbawione twardych końcówek szparagi kroimy na 5-7 cm kawałki. Białe części pora kroimy w takiej samej długości kawałki i przekrawamy wzdłuż liści. Płat ciasta francuskiego kroimy na prostokąty. Kawałki szparagów, pora i świeże zioła, zawijamy w plaster szynki i plaster sera. Następnie układamy takie nadzienie na środku każdego prostokąta ciasta francuskiego. Ciasto, możemy zawinąć wokół szparagów z serem i szynką, jak naleśnik lub ponacinać, tak by powstał z niego fantazyjny warkocz. Całość zapiekamy w piekarniku 25-30 minut. Przekąska ta jest równie smaczna na ciepło jak i na zimno, można ją też podawać z sosem czosnkowym.

Oceń artykuł
3,50 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: rookno17.com

Zobacz także