Kiedy myślę jabłka, przychodzi mi do głowy szarlotka. To jedno z pyszniejszych ciast, którego przepis warto mieć zawsze pod ręką.
Składniki:
- 3 kg kwaśnych jabłek np. szara reneta lub antonówka,
- cynamon, goździki,
- ½ kg mąki,
- 250g masła,
- 8 gotowanych żółtek,
- 10 dkg cukru.
Sposób przygotowania:
Z mąki, żółtek, masła i cukru zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce. W tym czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki i wrzucić do garnka. Dusić z odrobiną wody z 2–3 łyżkami cukru, cynamonem i goździkami, aż zmiękną. Następnie odstawić by mus wystygł. Połowę schłodzonego ciasta rozwałkowujemy na 2 cm wys. placek, którym wyklejamy kwadratową blachę. Ciasto pieczemy przez 15 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Na upieczonym spodzie rozsmarowujemy mus jabłkowy. Drugą połowę ciasta ścieramy na grubych oczkach tarki i posypujemy nim jabłka na wierzchu. Całość pieczemy przez 15 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Szarlotka najlepiej smakuje, podana na ciepło z bitą śmietaną.
Warto wiedzieć: Jak odróżnik jabłecznik od szarlotki