Szarlotka

Szarlotka

Kiedy myślę jabłka, przychodzi mi do głowy szarlotka. To jedno z pyszniejszych ciast, którego przepis warto mieć zawsze pod ręką.

szarlotkaSkładniki:

  • 3 kg kwaśnych jabłek np. szara reneta lub antonówka,
  • cynamon, goździki,
  • ½ kg mąki,
  • 250g  masła,
  • 8 gotowanych żółtek,
  • 10 dkg cukru.

Sposób przygotowania:

Z mąki, żółtek, masła i cukru zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce. W tym czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki i wrzucić do garnka. Dusić z odrobiną wody z 2–3 łyżkami cukru, cynamonem i goździkami, aż zmiękną. Następnie odstawić by mus wystygł. Połowę schłodzonego ciasta rozwałkowujemy na 2 cm wys. placek, którym wyklejamy kwadratową blachę. Ciasto pieczemy przez 15 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Na upieczonym spodzie rozsmarowujemy mus jabłkowy. Drugą połowę ciasta ścieramy na grubych oczkach tarki i posypujemy nim jabłka na wierzchu. Całość pieczemy przez 15 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Szarlotka najlepiej smakuje, podana na ciepło z bitą śmietaną.

Warto wiedziećJak odróżnik jabłecznik od szarlotki

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: marions-kochbuch.com

Polecamy Ci również

Zobacz także