Szałwia, samo zdrowie

0
Szałwia

Salvus po łacinie znaczy zdrowy. Od tego słowa pochodzi nazwa szałwii, jednego z najpopularniejszych ziół świata. Oprócz tego, że jest cenioną przyprawą, stanowi prawdziwą ozdobę ogrodu. Jej dekoracyjne liście srebrno-zielone pozostają również zimą.

Szałwia świetnie sprawdza się nie tylko na zielniku, lecz również jako obrzeże bylinowych rabat. Jest wieloletnim, wiecznie zielonym krzewem, zatem stanowi dekorację ogrodu również zimą. Krzewy dorastają do ok. 60 cm wysokości i są obsypane niewielkimi, miękkimi w dotyku, zielono-srebrzystymi liśćmi. Na przełomie maja i czerwca szałwia kwitnie tworząc efektowne kwiatostany nieco przypominające z wyglądu łubiny lub hiacynty. W zależności od odmiany kwiaty mogą być niebieskie, fioletowe, różowe, ceglastoczerwone lub białe.

Aromat przez 3 lata

Na przyprawę nadają się młode liście szałwii, zrywane przed okresem kwitnienia. Ususzone można przechowywać przez 3 lata (potem tracą aromat) w szczelnie zamkniętym słoiku. Liście szałwii zarówno świeże, jak i suszone są znakomitym dodatkiem do mięs, drobiu, ryb i sosów. Świeże wykorzystuje się również do sałatek i deserów. Należy jednak pamiętać, że suszona szałwia ma znacznie silniejszy aromat od świeżej. Z przyprawą nie można również przesadzać, gdyż jej silne właściwości antyseptyczne sprawiają, że w nadmiarze szkodzi, powodując objawy lekkiego zatrucia układu pokarmowego. Z tego samego powodu nie jest polecana kobietom w ciąży. Działanie antybakteryjne i przeciwzapalne szałwii wykorzystywane bywa również w leczeniu chorób jamy ustnej, a napary łagodzą przeziębienia i zapalenia skóry.

Sucho i słonecznie

W uprawie szałwia jest podobna do innych ziół. Stanowisko dla niej powinno być ciepłe, suche i słoneczne. Podłoże przepuszczalne, dobrze spulchnione i żyzne, o odczynie zasadowym, więc kilka garści wapna zmieszanego z ziemią podczas przygotowywania stanowiska jest doskonałym pomysłem. Roślina nie toleruje ciężkiej, gliniastej gleby, zatem takie podłoże trzeba dobrze napowietrzyć i rozluźnić dodając dużą ilość piasku oraz kompostu.

Szałwii nie należy sadzić w miejscach, gdzie wcześniej rosły rośliny z tej samej rodziny, np. mięta, tymianek, bazylia, czy czyściec wełnisty, ponieważ w ziemi mogą znajdować się przetrwalnikowe formy grzybów szarej pleśni, będącej jedyną chorobą atakującą szałwię.

Przyprawa łatwa w uprawie

Nasiona szałwii wysiewa się na przełomie marca i kwietnia w ogrzewanym inspekcie lub do doniczki w domu. Wykiełkują po około trzech tygodniach. W drugiej połowie kwietnia, sadzonki mające po dwie, trzy pary listków można wysadzać w miejsca docelowe. Odpowiedni rozstaw dla krzewów szałwii wynosi 50 x 50 cm. Po roku szałwię można rozmnażać latem przez sadzonkowanie młodych pędów lub ukorzenianie ich za pomocą przysypania ziemią bez odcinania od macierzystej rośliny.

Krzewy szałwii nie wymagają szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych. Od czasu do czasu warto je zasilić, a w okresach długotrwałej suszy podlać. Jeśli zamierzamy zbierać liście szałwii na przyprawę i lecznicze napary, zrezygnujmy z mineralnych nawozów wieloskładnikowych na rzecz naturalnego kompostu. Aby otrzymać szałwię o ładnym, krzaczastym pokroju, warto przycinać końcówki pędów wierzchołkowych, dzięki czemu będzie wypuszczała dużą ilość bocznych odrostów.

Szałwię można również uprawiać w doniczce na parapecie. W tym przypadku młode roślinki z rozsady przesadzamy na początku maja do doniczek o średnicy minimum 20 cm. Dalej pielęgnujemy tak samo jak szałwię rosnącą w ogrodzie.

Oceń artykuł
4,14 / 7 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Anna Kowieszko

Zdjęcia: fotolia

Polecamy Ci również

Zobacz także