Szafran z płatków mniszka lekarskiego

Szafran z płatków mniszka lekarskiego

Szafran jest przyprawą stosunkowo drogą. Z powodzeniem można go zastąpić żółtymi płatkami popularnego mlecza, który każdą potrawę pożółci nam pięknym kolorem, a poza tym jest bardzo zdrowy, wspomaga procesy trawienne i ma piękny miodowy aromat. Szafranu z mniszka możemy używać do z barwienia ryżu, ciast deserów a nawet galaretek owocowych i napoi.

mniszek lekarskiSkładniki:

  • płatki mniszka

Sposób przygotowania:

W suchy i słoneczny dzień zbieramy płatki kwiatów mlecza w miejscu oddalonym od szos czy fabryk. Zbieramy same płatki, oddzielamy je od zielonych części, które są gorzkie. Tak przygotowane żółte płatki rozkładamy i suszymy w temperaturze pokojowej, w miejscu przewiewnym i zacienionym. Wysuszone płatki powinny zachować swój naturalny kolor. Przechowujemy je zamknięte w szczelnych słojach. Przed użyciem rozcieramy w moździerzu.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: meghantelpnerblog.com

Polecamy Ci również

Zobacz także