Szafran jest przyprawą stosunkowo drogą. Z powodzeniem można go zastąpić żółtymi płatkami popularnego mlecza, który każdą potrawę pożółci nam pięknym kolorem, a poza tym jest bardzo zdrowy, wspomaga procesy trawienne i ma piękny miodowy aromat. Szafranu z mniszka możemy używać do z barwienia ryżu, ciast deserów a nawet galaretek owocowych i napoi.
Składniki:
- płatki mniszka
Sposób przygotowania:
W suchy i słoneczny dzień zbieramy płatki kwiatów mlecza w miejscu oddalonym od szos czy fabryk. Zbieramy same płatki, oddzielamy je od zielonych części, które są gorzkie. Tak przygotowane żółte płatki rozkładamy i suszymy w temperaturze pokojowej, w miejscu przewiewnym i zacienionym. Wysuszone płatki powinny zachować swój naturalny kolor. Przechowujemy je zamknięte w szczelnych słojach. Przed użyciem rozcieramy w moździerzu.