Z kupieniem przeróżnych przypraw nie ma problemu, ale czyż nie przyjemniej mieć je z własnego ogródka? Podpowiadamy, jak wyhodować szafran, "czarny kminek" i pyszny odpowiednik kaparów.
Wiele przypraw ma bardzo długą i ciekawą historię. Są wśród nich rośliny, które bez trudu możemy uprawiać w ogrodach, a poza walorami smakowymi, mają też dekoracyjne.
Zobacz zdjęcia

Krokus siewny (jesienny) wytwarza bardziej okazałe znamiona niż krokusy kwitnące wiosną. To właśnie one są cenną przyprawą - szafranem.
Cocolate66 - pixabay.com
Szafran nadaje żółtą barwę, ma przyjemny smak i aromat. Kiedy płacono tyle złota, ile ważył. Do dziś to jedna z najdroższych przypraw.
Hodihu - pixabay.com
Czarnuszka jest uprawiana jako roślina ozdobna. Ma małe wymagania i wygląda bardzo ładnie.
Alsen - pixabay.com
Czarnuszki wyglądają ciekawie również kiedy przekwitną - ich mieszki nasienne to dekoracyjne "główki".
Hans - pixabay.com
Nasiona czarnuszki mają ciekawy smak, a także właściwości lecznicze. Można wykorzystywać same nasiona, ale produkuje się z nich także olejek.
Gokalpiscan - pixabay.com
Nasturcję często uprawiamy w ogrodach. Warto pamiętać, że wszystkie je części są jadalne i smaczne (a także zdrowe).
Angelstar - pixabay.com
Dobrze zrobione "kapary" z nasion nasturcji smakują nawet lepiej niż te prawdziwe.
Katarzyna LaszczakSzafran, czyli krokus
Szafran – jest jedną z najdroższych na świecie przypraw, niekiedy był dosłownie na wagę złota – płacono za niego tyle złota, ile ważył. Szafran znany jest od tysiącleci – zbierany był w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Przypisywano mu magiczne znaczenie, jest też uważany za afrodyzjak. Szafran nadaje potrawom żółtą barwę i oryginalny, delikatny smak.
Podpowiadamy: Jak zbierać i przechowywać zioła
Ta egzotyczna przyprawa to po prostu... krokus siewny (Crocus sativus), zwany też krokusem jesiennym. Krokus siewny, na ciemnozielonych zielonych liściach ma dwa białe paski, wytwarza kwiaty w różnych odcieniach fioletu, a także białe i żółte. Wewnątrz kwiatów widoczne są trzy pręciki oraz słupek, zakończony ciemnopomarańczowym znamieniem – to właśnie cenna przyprawa. Szafran jest uprawiany na dużą skalę w południowej Europie, lecz również w Polsce są możliwe drobniejsze zbiory. Krokus siewny sadzi się w sierpniu, a kwitnie we wrześniu-październiku. Jako przyprawę zbiera się znamiona, wraz z częścią słupka.
Szafran dobrze wzrasta w miejscach nasłonecznionych, odpowiada mu gleba próchnicza. Młode sadzonki wymagają delikatnego podlewania.
UWAGA: jeśli w ogrodzie mamy zimowity, uważajmy, żeby pomylić tych roślin. Zimowity są trujące! Zimowity mają kwiaty podobne do krokusów, ale w przeciwieństwie do nich nie są one otoczone liśćmi, nie wytwarzają też "szafranowych" znamion.
Dowiedz się więcej: Jak uprawiać krokusy w ogródku
"Czarny kminek" - czarnuszka na rabatę i kanapkę
Inną rośliną, nadającą oryginalny smak potrawom czarnuszka. Czarnuszka bywa nazywana „czarnym kminkiem” i podobnie jak szafran, jest stosowana od bardzo dawna (wzmianki o niej pojawiają się m.in. w Biblii). W Polsce do niedawna była ona mało popularna, ale coraz częściej można ją spotkać jako dodatek do pieczywa, czy serów.
Odmiany czarnuszki – siewna i damasceńska (Nigella sativa i Nigella damascena) wytwarza łodygi o wysokości 20-40 cm, o delikatnych, pierzastych liściach. Wytwarzają białe lub niebieskie kwiaty (pięciopłatkowe, występują też odmiany pełnokwiatowe).
Po ich przekwitnięciu na łodydze powstają efektowne mieszki, kryjące czarne nasiona. Jako przyprawę – i środek leczniczy – stosuje się nasiona. Można dodawać je do pieczywa, przetworów z warzyw, a także serów. Z nasion czarnuszki siewnej wytwarzany jest także olejek eteryczny. Sama roślina wygląda w ogródku bardzo dekoracyjnie – zarówno kiedy kwitnie, jak i wtedy, gdy ma owoce.
Czarnuszkę wysiewa się z nasion w drugiej połowie kwietnia. Odpowiadają jej miejsca nasłonecznione oraz lekko wilgotna gleba. Roślina ta jest bardzo prosta w uprawie, nie wymaga podlewania i jest odporna na ataki szkodników. Mieszki czarnuszki można ścinać od lipca do końca września. Zebrane nasiona należy dobrze oczyścić i wysuszyć.
Podpowiadamy: Jak uprawiać nasturcję i dlaczego warto ją jeść
Sposób na kapary - wykorzystaj nasturcję
Coraz popularniejszą przyprawą, czy dodatkiem do potraw, stają się kapary, czyli zaprawione odpowiednio pąki kapara ciernistego. O ile kapar jest rośliną raczej ciepłolubną, o tyle „kapary” można też uzyskać ze swojskiej i pospolitej nasturcji (Tropaeolum majus).
Z tą różnicą, że zaprawia się nie pąki, tylko zielone owoce tej rośliny. Zamarynowane w zalewie z wody i octu z dodatkiem soli, cukru i przypraw, smakują bardzo podobnie. A z nasturcji można także wykorzystać liście i kwiaty jako dodatek do sałatek, serów i jajek – mają pikantny, lekko chrzanowy posmak.
Nasturcja również ma właściwości lecznicze – przede wszystkim antybakteryjne i wzmacniające (kwiaty zawierają dużo witaminy C). Nasturcja powinna być umieszczana w miejscach nasłonecznionych oraz w żyznej glebie. Nie wymaga podlewania i źle znosi zbyt dużą wilgotność. Nasiona wysiewa się bezpośrednio do gruntu w drugiej połowie maja.
wika001
No proszę! Niby odmiana zwykłego krokusa, a tu okazuje się, że najdroższa przyprawa świata! Muszę dosadzić w ogródku trochę tego siewnego i zastanowić się co zrobić z tym bogactwem . A przepis na kapary wygląda bardzo apetycznie, tym bardziej, że bardzo lubię nasturcje (ale do tej pory tylko jako ozdobne kwiatki). Fajnie, że można je wykorzystać.
irena.pak
z czarnuszką jest pyszny ser koryciński, żółty też bardzo smaczny - polecam
tetate
Ja uwielbiam kurkume
Złotowłosa
Ja również uwielbiam i dodaję ją do wielu potraw.Jedynym minusem tej przyprawy jest fakt, że może barwić. Tak wiec powinno się uważać przy jedzeniu i nie nakładać na siebie białych koszulek
Ciekawostką jest to, ze nie jest to jedynie przyprawa ale również i lek. Swoje właściwości lecznicze, kurkuma zawdzięcza kurkuminie która jest bardzo silnym przeciwutleniaczem o oraz silnie działającym składnikom bioaktywnym. Jej regularne spożywanie ma, między innymi, działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Dobrze jest jednak kupować w sklepach w których mamy pewność, ze kurkuma pochodzi od dobrych producentów.
Poszukaj tutaj
pawelczyn
Ja mam w sumie pytanie. Czy ktoś z was kiedykolwiek kupował przyprawy z apteki? Pytam bo z uwagi na pandemie szukałem sklepu z przyprawami online. I trafiłem na coś takiego: Kurkuma mielona 50g, naturalne kłącze kurkumy w proszku i się zastanawiam, bo nigdy nie myślałem o kurkumie jako o czymś medycznym. Więc zastanawiam się czy może faktycznie taka z apteki jest może lepszej jakości czy coś takiego.