Syrop z owoców czarnego bzu

0
Owoce czarnego bzu
Syrop z owoców czarnego bzu jest nie tylko pyszny, ale też bardzo zdrowy.

Właściwości lecznicze czarnego bzu, znane są medycynie ludowej od lat. Dzięki współczesnej nauce wiemy, że owoce tej rośliny są bogatym źródłem silnych przeciwutleniaczy – antocyjanów.

Pod względem zawartości tych substancji, porównać je można jedynie z aronią. Owoce dzikiego bzu są też bogatym źródłem witaminy C. Właściwości odtruwające i oczyszczające rośliny sprawiają, że herbatki z suszonych owoców czarnego bzu, stosuje się pomocniczo w leczeniu chorób układu moczowego, podczas kuracji oczyszczających, wchodzą one też często w skład mieszanek odchudzających. Odpowiednio przygotowany syrop z owoców tej rośliny z powodzeniem stosowany jest w leczeniu zaparć, niestrawności a nawet przy leczeniu rwy kulszowej. Ma on właściwości napotne i przeciwbólowe. Owoców dzikiego bzu nie powinno się spożywać na surowo!

Składniki na syrop na 1 kg owoców czarnego bzu:

  • 4 szklanki cukru,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 cytryny.

Sposób przyrządzania:
Dojrzałe, zdrowe owoce czarnego bzu, zbieramy w suchy słoneczny dzień. Odrzucamy wszystkie pajączki i owady. Owoce umyć, osuszyć i oddzielić od gałązek (np. przy pomocy widelca).

Tak przygotowane owoce zalać wodą, dosypać cukier i gotować na średnim ogniu, aż owoce zaczną pękać. Całość przecedzić i pozostawić owoce na gęstym sicie na kilka godzin, by cały sok samoistnie odsączył się. Następnie zagotować czysty sok ponownie i doprawić do smaku cytryną.
Gorący sok zlać do czystych i wyparzonych szklanych pojemników. Pasteryzować około 15min. Przechowywać z ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.

Oceń artykuł
4,27 / 11 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Katarzyna Laszczak

Polecamy Ci również

Zobacz także