Syrop, lub jak niektórzy nazywają go miodek z mlecza lekarskiego, jest ziołowym syropem wspomagającym leczenie przeziębień, infekcji gardła czy kaszlu.
Jest też skuteczny w przypadku niestrawności, problemów z wątrobą, woreczkiem żółciowym, czy
w rekonwalescencji poalkoholowej. Jest wiele przepisów na ten specyfik, większość jednak opiera się na obróbce termicznej mniszka, co niestety sprawia, że większość czynnych substancji leczniczych, czyli flawonoidów i witamin, zostaje bezpowrotnie utracona. Oto moja, sprawdzona
i odrobinę zmodyfikowana wersja przygotowania syropu.
Składniki:
- Żółte płatki z ok 500 kwiatów,
- 2-3 szk. wody,
- 2 szk. cukru,
- sok z 2 cytryn.
Sposób przygotowania:
W suchy i słoneczny dzień zbieramy płatki kwiatów mniszka, czyli popularnego mlecza. Zbieramy je z dala od szos i dróg w okresie najbujniejszego kwitnienia, czyli w kwietniu - maju. Przebrane z zielonych, gorzkich części płatki mniszka, rozkładamy na stole w domu, na jasnej czystej ściereczce. Pozostawiamy je tak na 1-2 godziny, by owady wyszły z płatków. W tym czasie, gotujemy wodę z cukrem, aż do uzyskania dość gęstego syropu. Gorącym, ale nie wrzącym syropem zalewamy płatki mniszka, mieszamy je tak by były przykryte płynem i odstawiamy przykryte na dobę. Po tym czasie płatki odsączamy na gęstym sicie lub przez płócienną ściereczkę, do czystego syropu dodajemy sok z cytryny, mieszamy i rozlewamy do niewielkich słoiczków. Z tej ilości składników powinniśmy otrzymać ½ l syropu. Słoiczki krótko (5min) pasteryzujemy, lub syrop trzymamy w lodówce.