Syrop miętowy

Syropu tego możemy z powodzeniem używać do aromatyzowania deserów, galaretek napojów i sosów do ciast i lodów oraz do drinków.

Składniki:

  • 4 szklanki liści mięty pieprzowej,
  • biały cukier,
  • zielony barwnik spożywczy.

Sposób przygotowania:

Liście wkładamy do garnka z grubym dnem
i zalewamy taką ilością wody, która jest konieczna do ich przykrycia. Dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Woreczek z gazy wieszamy nad garnkiem, osączamy przez godzinę. Odmierzamy ilość płynu i na każdą szklankę wywaru z mięty dajemy 1 szklankę cukru, całość raz jeszcze zagotowujemy, by cukier rozpuścił się. Możemy dodać barwnik spożywczy, ale nie jest to konieczne. Tak przygotowany gorący syrop przelewamy do butelek lub po przestudzeniu zamrażamy w dogodnych porcjach.

Oceń artykuł
3,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: fotolia

Polecamy Ci również

Zobacz także