Święta pachnące przyprawami – czym przyprawić świąteczne dania?

0
Świąteczne przyprawy
W staropolskiej kuchni używano wielu przypraw, dlatego są one nieodłącznie związane z tradycyjnymi, świątecznymi potrawami.

Świąteczne dania muszą być odpowiednio przyprawione - bez tego nie będą miały swojego tradycyjnego smaku. Ale przyprawy mają znacznie więcej zalet. Sprawiają m.in., że potrawy są bardziej lekkostrawne. A to zaleta nie do przecenienia, nie tylko w Święta.

Tradycyjne przyprawy do potraw świątecznych

Magia świąt Bożego narodzenia to nie tylko prezenty i rodzinna atmosfera, ale też wspaniałe aromaty wigilijnych potraw.  Zapach zupy grzybowej, barszczu wigilijnego, kompotu z suszonych owoców, kapusty z grochem czy makowca, nieodłącznie wiąże się ze świąteczną ucztą i podkreśla magiczną atmosferę grudniowego święta. A ponieważ staropolska kuchnia korzystała z przypraw w dużej obfitości, są one nierozerwalnie związane z tradycyjnymi świątecznymi potrawami. Dlatego, aby wigilijne potrawy rzeczywiście zachowały swój szczególny charakter, muszą zostać odpowiednio przyprawione. Z tego też powodu warto wcześniej zaopatrzyć się we wszystkie niezbędne przyprawy, które podkreślą ich smak. Należą do nich głównie cynamon, goździki, kardamon, anyż, wanilia, gałka muszkatołowa, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek, skórka pomarańczowa, pieprz i jałowiec. Każda z przypraw ma w kuchni wiele zastosowań, ale warto wiedzieć, do czego pasuje najlepiej.

Podpowiadamy: Jak stosować kardamon i jakie ma właściwości

Czym przyprawić świąteczne potrawy

Na świątecznym stole królują dania z kiszonej kapusty, grochu i fasoli. Wszystkie są bardzo smaczne i zdrowe, ale niestety, ciężkostrawne. Ich nadmierne spożycie może wywoływać wzdęcia i zaparcia, a także być przyczyną kłopotów trawiennych, dlatego warto dodać do nich przyprawy, które sprawią, że staną się lżejsze i łatwiej strawne. Do tego celu doskonale nadaje się kminek, liść laurowy, gałka muszkatołowa i jałowiec, którymi można przyprawić bigos, kapustę z grochem, pasztet mięsny i warzywny, łazanki z kapustą, a także pierogi z kapustą i grzybami.
Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i majeranek znakomicie natomiast podkreślą smak wigilijnego barszczu lub zupy grzybowej, a ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i gałka muszkatołowa będą idealne do przyprawienia zupy rybnej, karpia w galarecie czy popularnej ostatnio ryby po grecku.

Przyprawy świątecznych do deserów i napojów

Na świątecznym stole goszczą jednak nie tylko dania wytrawne, ale też ciasta, desery, kompoty i grzańce. Swój bogaty i wyrazisty smak zawdzięczają przede wszystkim egzotycznym i aromatycznym przyprawom, takim jak goździki, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, skórka pomarańczowa, anyż czy wanilia. Wszystkie znakomicie nadają się do przyprawiania kompotu z suszonych owoców, rozgrzewającej herbaty i pysznego grzańca, ale są też idealne do pierników, makowców, kutii czy deserów.

Polecamy też: Zioła wspomagające trawienie - herbatki, przyprawy i nalewki ziołowe

Nie tylko smak i zapach, czyli zdrowotne właściwości przypraw

Przyprawy wykorzystywane w świątecznych daniach, są nie tylko smaczne i aromatyczne, ale też bardzo zdrowe. Zawarte w nich olejki lotne, minerały oraz inne substancje czynne, wpływają korzystnie nie tylko na nasz układ pokarmowy, ale też na cały organizm (o ile nie jesteśmy na nie uczuleni).
Nasiona kminku pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, zapobiegają wzdęciom i działają rozkurczowo.
Ziele angielskie poprawia trawienie, rozgrzewa i wspomaga działanie układu odpornościowego.
Cynamon wspomaga układ trawienny, poprawia krążenie krwi i ma właściwości antybakteryjne.
Gałka muszkatołowa to znakomita przyprawa, wspierająca funkcjonowanie układu pokarmowego i pomagająca złagodzić wzdęcia, biegunki czy nudności.
Kłopotów trawiennych pomaga też uniknąć goździk, który dodatkowo ułatwia oczyszczanie się zatok, posiada właściwości antyseptyczne i pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust.
Dobroczynnie na układ pokarmowy działa też kardamon, który poprawia apetyt i pobudza wydzielanie soków żołądkowych.
Liście laurowe, pochodzące z wawrzynu szlachetnego (przede wszystkim świeże, które można z powodzeniem wyhodować w domu w doniczce), wykazują z kolei silne właściwości antybakteryjne, a także wspomagają trawienie i poprawiają krążenie krwi.
Jałowiec ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, działa moczopędnie oraz ułatwia leczenie zakażeń układu moczowego. Nawet poczciwy pieprz może wspomóc nasz organizm, pobudzając trawienie i łagodząc wzdęcia.

Podpowiadamy: Jak uprawiać laur w doniczce

Co za dużo, to… niesmacznie

Zanim jednak zdecydujemy się na wykorzystanie ziół i aromatycznych przypraw w kuchni, musimy pamiętać, że nie należy stosować ich w nadmiarze. Dodane do potraw w zbyt dużej ilości, mogą zdominować ich smak (np. anyż, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon) lub sprawić, że danie nabierze goryczkowatego posmaku (np. cynamon), a niektóre mogą nawet zaszkodzić naszemu zdrowiu (np. jałowiec, cynamon, liść laurowy).

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

Autor: Katarzyna Józefowicz

Polecamy Ci również

Zobacz także