Tradycyjnie strudel to ciasto wigilijne, ale dość rzadko gości ostatnio na naszych stołach. Warto przypomnieć jego przepis, tu w odrobinę uproszczonej formie.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 żółtko,
- łyżka oleju,
- sól.
Nadzienie:
- 1kg jabłek,
- 5 dag rodzynek,
- kilka łyżek drobno posiekanych orzechów,
- 15 dag masła,
- łyżki cukru,
- cukier puder i cynamon do posypania.
Sposób przygotowania:
Z przesianej mąki, jajka rozprowadzonego z olejem i solą wyrabiamy na stolnicy jednolite ciasto. W miarę potrzeby dolewając do niego ciepłą wodę, wyrabiamy i rozciągamy ciasto tak długo, aż stanie się lśniące i zaczną być widoczne na nim pęcherzyki powietrza. Wówczas ciasto zwijamy w kulkę i przykryte ściereczką pozostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Po tym czasie rozciągamy ciasto, (nie wałkujemy!) tak długo, aż powstanie z niego cienki duży płat, który układamy na kuchennym ręczniku i pozostawiamy do przeschnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Umyte jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę, następnie mieszamy je z namoczonymi wcześniej rodzynkami i cukrem. Ciasto smarujemy roztopionym masłem, oprószamy orzechami, wykładamy na nie nadzienie i zwijamy w ścisłą roladę. Ostrożnie przenosimy je na blaszkę, smarujemy na wierzchu roztopionym masłem i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu, posypujemy go cukrem pudrem i cynamonem.