Składniki na 4 porcje:
- ½ kg chudego mielonego mięsa,
- cebula,
- koncentrat pomidorowy,
- puszka zielonego groszku,
- 4-5 pieczarek,
- 400 g makaronu spaghetti,
- cukier, sól, pieprz, słodka papryka w proszku i oregano,
- olej
Sposób przygotowania:
Makaron wrzucamy na osoloną wrzącą wodę z odrobiną oleju i gotujemy al dente 8-10 minut, odcedzamy i hartujemy zimną wodą. W tym czasie podsmażamy na 2-3 łyżkach gorącego oleju mięso, pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki, następnie dolewamy trochę wody. Dusimy całość do miękkości, około 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie do sosu dodajemy mały słoiczek koncentratu pomidorowego, rozprowadzonego w szklance wody, zielony groszek z zalewą
i jeśli sos ma odpowiednio gęstą konsystencję, doprawiamy go solą, cukrem, słodką papryką, pieprzem i oregano do smaku. Gorący sos podajemy z makaronem spaghetti.