Spaghetti bolognese

Składniki na 4 porcje:

  • ½ kg chudego mielonego mięsa,
  • cebula,
  • koncentrat pomidorowy,
  • puszka zielonego groszku,
  • 4-5 pieczarek,
  • 400 g makaronu spaghetti,
  • cukier, sól, pieprz, słodka papryka w proszku i oregano,
  • olej

Sposób przygotowania:

Makaron wrzucamy na osoloną wrzącą wodę z odrobiną oleju i gotujemy al dente 8-10 minut, odcedzamy i hartujemy zimną wodą. W tym czasie podsmażamy na 2-3 łyżkach gorącego oleju mięso, pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki, następnie dolewamy trochę wody. Dusimy całość do miękkości, około 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie do sosu dodajemy mały słoiczek koncentratu pomidorowego, rozprowadzonego w szklance wody, zielony groszek z zalewą
i jeśli sos ma odpowiednio gęstą konsystencję, doprawiamy go solą, cukrem, słodką papryką, pieprzem i oregano do smaku. Gorący sos podajemy z makaronem spaghetti.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: brutsellog.com

Zobacz także