Sos z rokitnika do deserów

0
Sos z rokitnika do deserów

sos do deserówSkładniki:

  • szk. owoców rokitnika,
  • 3-4 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

Owoce rokitnika zbieramy po przymrozkach lub umieszczamy na noc w zamrażarce, by straciły cierpki smak. Przebrane i umyte owoce rokitnika gotujemy w szklance wody do miękkości. Następnie miksujemy je na gładką masę lub przecieramy przez gęste sito, dosładzamy
i zagotowujemy. Do wrzącego sosu dodajemy ostrożnie, kartoflankę rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody. Sos z rokitnika wspaniale wzbogaca smak panna coty, serniczków na zimno czy innych deserów.

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Polecamy Ci również

Zobacz także