Sos tzatziki

Sos tzatziki świetnie podkreśla smak mięs i wędlin na zimno, grillowanych potraw i pizzy.

Składniki:

  • 1-2 świeże ogórki,
  • 2-3 duże ząbki czosnku,
  • łyżka koperku,
  • jogurt naturalny,
  • kilka łyżek majonezu,
  • sok z ½ cytryny lub ocet winny,
  • ½ opakowania fety,
  • sól, cukier, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Umyty i obrany świeży ogórek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na około 10 minut. W tym czasie obrać i zmiażdżyć czosnek a umyty koperek drobno posiekać. Gdy ogórek puści sok, odciskamy go. Fetę rozdrabniamy widelcem, łączymy z majonezem i taką ilością jogurtu naturalnego by powstał gęsty sos, dodajemy do niego czosnek, ogórek i koperek. Całość doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem oraz octem winnym lub sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki, na co najmniej 1-2 godziny.

Oceń artykuł
4,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: thejoyofcleaneating.com

Zobacz także