Sos tzatziki świetnie podkreśla smak mięs i wędlin na zimno, grillowanych potraw i pizzy.
Składniki:
- 1-2 świeże ogórki,
- 2-3 duże ząbki czosnku,
- łyżka koperku,
- jogurt naturalny,
- kilka łyżek majonezu,
- sok z ½ cytryny lub ocet winny,
- ½ opakowania fety,
- sól, cukier, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Umyty i obrany świeży ogórek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na około 10 minut. W tym czasie obrać i zmiażdżyć czosnek a umyty koperek drobno posiekać. Gdy ogórek puści sok, odciskamy go. Fetę rozdrabniamy widelcem, łączymy z majonezem i taką ilością jogurtu naturalnego by powstał gęsty sos, dodajemy do niego czosnek, ogórek i koperek. Całość doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem oraz octem winnym lub sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki, na co najmniej 1-2 godziny.