Sos tradycyjny dla kuchni indyjskiej, ten ponoć zainspirowany jest kuchnią Indian Lakota.
Składniki:
- pęczek świeżej mięty,
- 1 kg pomidorów,
- papryki,
- cebule,
- 100g rodzynek,
- kiść winogron,
- 2 ostre papryczki,
- łyżka musztardy, sproszkowanego anyżku, curry, soli i 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Cebulę, pomidory, paprykę i papryczkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Obsmażyć i dusić do miękkości. Po lekkim przestudzeniu masę zmiksować, połączyć z posiekaną miętą, rodzynkami oraz winogronami i dusić mieszając. Gdy sos odparuje i zagęści się dodać resztę przypraw, zagotować i na gorąco przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować przez 10-20 minut.