Sos chutney

Sos tradycyjny dla kuchni indyjskiej, ten ponoć zainspirowany jest kuchnią Indian Lakota.

miętaSkładniki:

  • pęczek świeżej mięty,
  • 1 kg pomidorów,
  • papryki,
  • cebule,
  • 100g rodzynek,
  • kiść winogron,
  • 2 ostre papryczki,
  • łyżka musztardy, sproszkowanego anyżku, curry, soli i 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Cebulę, pomidory, paprykę i papryczkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Obsmażyć i dusić do miękkości. Po lekkim przestudzeniu masę zmiksować, połączyć z posiekaną miętą, rodzynkami oraz winogronami i dusić mieszając. Gdy sos odparuje i zagęści się dodać resztę przypraw, zagotować i na gorąco przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować przez 10-20 minut.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: terawarner.com

Polecamy Ci również

Zobacz także