Sos beszamelowy z szafranu

Sos beszamelowy z szafranu

szafranSkładniki:

  • 2-4 łyżek mąki,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • ½ szk. bulionu,
  • ½ szk. słodkiej śmietany,
  • sok i skórka otarta z ½ cytryny,
  • szczypta nitek szafranowych,
  • ½ łyżeczki kardamonu,
  • cukier, sól, świeżo zmielony biały pieprz.

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy mąkę, robimy białą zasmażkę. Energicznie mieszając łączymy ją z wywarem i śmietanką, tak by powstał niezbyt gęsty aksamitny sos, który doprawiamy cukrem, solą, sokiem oraz skórką z cytryny, na koniec dodajemy szafran i świeżo zmielony biały pieprz. Sos jest natychmiast gotowy do podania. Możemy go używać do warzyw, mięsa czy ryb gotowanych na parze, albo zapiekanych w cieście serów.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: Katarzyna Laszczak

Polecamy Ci również

Zobacz także