Składniki:
- 2-4 łyżek mąki,
- 2-3 łyżki oleju,
- ½ szk. bulionu,
- ½ szk. słodkiej śmietany,
- sok i skórka otarta z ½ cytryny,
- szczypta nitek szafranowych,
- ½ łyżeczki kardamonu,
- cukier, sól, świeżo zmielony biały pieprz.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy mąkę, robimy białą zasmażkę. Energicznie mieszając łączymy ją z wywarem i śmietanką, tak by powstał niezbyt gęsty aksamitny sos, który doprawiamy cukrem, solą, sokiem oraz skórką z cytryny, na koniec dodajemy szafran i świeżo zmielony biały pieprz. Sos jest natychmiast gotowy do podania. Możemy go używać do warzyw, mięsa czy ryb gotowanych na parze, albo zapiekanych w cieście serów.