Sorbet z chipsami z gruszki

Sorbet z chipsami z gruszki

Pyszny napój lekko rozweselający o wyrazistym owocowym smaku. Ciekawe połączenie gruszki i pomarańczy. Wspaniale sączy się go na przyjęciach.

gruszkaSkładniki:

  • ½  kg soczystych gruszek
  • ½  szklanki cukru
  • cynamon
  • ½  l słodkiego wina musującego
  • kieliszek likieru pomarańczowego
  • kilka listków mięty

Sposób przygotowania:

Gruszki obrać ze skórki, wydrążyć i miąższ zmiksować. Do zmiksowanych owoców dodać cukier (jeśli gruszki są słodkie można dodać go mniej) likier pomarańczowy i cynamon a następnie masę przełożyć do pojemnika włożyć do zamrażalnika na 3 godziny. Zamrożony sorbet połączyć z winem musującym ozdobić miętą i podawać z chipsami gruszkowymi.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: Jerzy Opioła, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także