Sorbet porzeczkowy

0
Sorbet z czarnych porzeczek

Sorbet z czarnych porzeczek smakuje wyśmiecie samodzielnie, albo jako część deseru.

Składniki:

  • szklanka czarnych porzeczek bez szypułek
  • szklanka mleka
  • śmietanka w proszku
  • kilka łyżek cukru do smaku

Sposób przygotowania:

Obrane z szypułek i umyte owoce czarnej porzeczki, miksujemy na gładką masę i po ewentualnym dosłodzeniu i przelaniu do pojemnika, wstawiamy do zamrażalnika.
Do szklanki schłodzonego mleka, wsypujemy śmietankę w proszku i gdy owoce są już prawie zamarznięte miksujemy je ponownie, jednocześnie przygotowujemy bitą śmietanę. Pianę delikatnie łączymy ze zmiksowanymi owocami i wkładamy do zamrażalnika na 10 –15 minut, by sorbet nie był zbyt twardy. Podajemy porcjowany w kulki z resztą bitej śmietany lub z owocami.

Oceń artykuł
4,25 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zobacz także