Sok z pokrzyw

Sok z pokrzyw

Sok z pokrzyw, można dodawać zimą do herbaty, bowiem zachowuje w tej postaci wszystkie swe właściwości lecznicze.

sok z pokrzywSkładniki:

  • 2 kg młodych pokrzyw,
  • szklanka cukru,
  • 1 litr wody,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

Umyte młode liście pokrzyw zmiksować i zalać wrzącym syropem z wody i cukru. Zdjąć z ognia
i zaparzać około 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać sok z cytryny do smaku i jeszcze gorący sok, przelać do butelek. Pasteryzować15-20 minut i przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu.

Oceń artykuł
4,00 / 13 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: eatweeds.co.uk

Polecamy Ci również

Zobacz także