Sok z pigwy

0
Sok z pigwy

Sok z pigwy jest nie tylko wyśmienitym dodatkiem do herbaty, ale dzięki swemu smakowi
i aromatowi, niezastąpionym dodatkiem do dań mięsnych i sosów.

pigwaOwoc pigwy zawiera mnóstwo witaminy C i witamin z grupy B. Niestety dość trudno dziś
o owoce pigwy, stąd radzę by po uzyskaniu soku, nie wyrzucać tak cennego surowca. Owoce te nadal  nadają się na konfitury czy galaretki.

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy,
  • 2 szk. cukru,
  • odpowiednio duży słoik z przykrywką.

Sposób przygotowania:

Dojrzałe i umyte owoce pigwy kroimy na ćwiartki i wycinamy z nich gniazda nasienne. Nie obieramy ich ze skórki. Tak przygotowane owoce kroimy na dość cienkie plasterki.
Plastry układamy w dużym słoju warstwami - warstwa pigwy - warstwa cukru, tak by ostatnią warstwą był cukier. Słoik zakręcamy i pozostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej, by pigwa puściła sok. Zawartość słoika należy codziennie wstrząsnąć lub przemieszać. Po kilku dniach, gdy soku już nie przybywa, zlewamy go do buteleczek lub niedużych słoiczków. Słoiki pasteryzujemy krótko (od 5- do 10 min.), tak by słoiki się zamknęły a sok nie stracił witaminy C.

Oceń artykuł
3,80 / 15 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

, ,

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: helpfulhealthtips.com

Data publikacji: 13.10.2011

Polecamy Ci również

Zobacz także