Sok z brzozy i ksylitol – jak go pozyskiwać i dlaczego warto pić

Sok z brzozy
Sok z brzozy ma mnóstwo cennych składników. Z łatwością możemy go pozyskać z brzóz rosnących w naszym ogrodzie.

Sok z brzozy jest niezwykle zdrowy, całkiem smaczny i łatwy do pozyskania z własnej, ogrodowej brzozy. Jakie właściwości ma sok z brzozy i jak go uzyskać? Wyjaśniamy.

Sok z brzozy – samo zdrowie

Moda na ekologię i zdrowy styl życia sprawiła, że coraz chętniej sięgamy po produkty naturalne. Wśród nich ważne miejsce zajmują roślinne produkty lecznicze i odżywcze, które obecnie przeżywają swój renesans. Jednym z ciekawszych preparatów, na jaki powinniśmy zwrócić uwagę, jest świeży sok z brzozy, pozyskiwany z pospolitej w naszym kraju brzozy brodawkowatej. Drzewo posiada wiele cennych właściwości leczniczych, dlatego było cenione już przez nasze babcie i prababcie. Świeży sok brzozowy to niezwykła skarbnica minerałów, cukrów i związków organicznych, korzystnie wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie. Sok pobierany z roślin wczesną wiosną (koniec marca – początek kwietnia), zawiera w sobie wszystkie ważne dla drzewa związki organiczne, z których także i my możemy skorzystać.
Świeży sok nazywany też bzowiną lub oskołą, posiada w swoim składzie między innymi związki mineralne (np. potas, wapń, fosfor, mangan, magnez, żelazo, miedź), witaminy (głównie wit. B i C), związki organiczne (min. kwas cytrynowy, garbniki, taniny, flawonoidy, betulina ) i cukry (min. fruktoza).

Dowiedz się też: Jak uprawiać aronię - krzew o zdrowych owocach i minimalnych wymaganiach uprawowych

Jak pić sok z brzozy i na co jest zdrowy

Systematyczne picie soku z brzozy (2-3 razy dziennie po ¼ szklanki przez ok. 2-3 tygodnie), bardzo korzystnie wpływa na pracę nerek i układu moczowego (wspomaga leczenie kamicy nerkowej), oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom „złego” cholesterolu, a także poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Stosowany zewnętrznie, poprawia stan skóry oraz wygląd włosów. Ze względu na bogactwo minerałów i witamin, polecany jest rekonwalescentom oraz osobom starszym lub osłabionym (np. anemią).

Zdrowy cukier z brzozy - ksylitol

Zawarte w soku brzozowym cukry, są łatwo przyswajane i nie wpływają na poziom insuliny w organizmie. Właściwość tę docenili producenci preparatów dla osób chorych na cukrzycę i stworzyli zdrową alternatywę popularnych dla słodzików czyli ksylitol. Cukier brzozowy (ksylitol) powstaje w specjalnym procesie produkcyjnym z ksylozy (cukru drzewnego), wchodzącej w skład hemiceluloz, wykorzystywanych przez drzewo do budowy kory i drewna. Ksylitol jako naturalny słodzik, polecany jest nie tylko cukrzykom, ale także osobom walczącym z nadwagą, gdyż ma znacznie niższy indeks glikemiczny od innych rodzajów cukru (min. cukru buraczanego, sacharozy). W przeciwieństwie do białego cukru, nie powoduje też próchnicy, a nawet jej przeciwdziała (zawiera substancje bakteriobójcze). Warto jednak pamiętać, że tak pożyteczny dla człowieka ksylitol, może być groźny dla zwierząt, dlatego należy unikać podawania pupilom produktów z jego zawartością.

Podpowiadamy: Maliny w ogrodzie - jak uprawiać i kiedy przycinać maliny

Jak pozyskiwać sok z brzozy

Zanim jednak sięgniemy po ksylitol, spróbujmy naturalnego soku brzozowego. Obecnie możemy go kupić w wielu sklepach zielarskich lub w punktach ze zdrową żywnością, ale możemy również pozyskać go samodzielnie.
Aby uzyskać sok z brzozy, na przełomie marca i kwietnia należy poszukać dorodnego drzewa, rosnącego na terenach oddalonych od zanieczyszczeń miejskich (najlepiej we własnym ogrodzie) i wywiercić w jego korze niewielki, 1-2 cm otwór, w którym będziemy mogli umieścić szklaną rurkę lub plastikowy wężyk. Pod wężykiem należy ustawić butelkę lub szklane naczynie (np. słoik), do którego sok będzie mógł spływać. Mniej inwazyjna, choć bardziej czasochłonna metoda polega na obcięciu gałęzi i na zamocowaniu na jej końcu plastikowej butelki, w której będzie się gromadził wyciekający płyn. Świeży sok najlepiej wypić od razu, ale jeśli nie ma takiej możliwości, można przechowywać go w lodówce i zużyć w ciągu 3-4 dni.
Zanim jednak przystąpimy do pozyskiwania soku z brzozy, musimy pamiętać, że nasze działanie nie może przynieść drzewu szkody. Dlatego też z jednego, minimum 20-letniego drzewa, nie powinniśmy zbierać więcej niż ok. 3-5 l soku (maksymalnie litr na dobę). Jeśli zastosujemy metodę polegającą na wywierceniu w drzewie otworu, powinniśmy pamiętać, że po skończonym zbiorze, należy starannie zabezpieczyć otwór drewnianym klinem i zasmarować go maścią ogrodniczą, co pozwoli na szybsze zagojenie się rany i nie narazi drzewa na nadmierną utratę soków oraz zakażenie patogenami chorobotwórczymi.

Wywiercony otwór z rurką

Aby uzyskać sok z brzozy w drzewie trzeba wywiercić otwór i umieścić w nim rurkę.

KL
Pobieranie soku z brzozy

Sok z drzewa spływa do butelki lub słoika.

KL
Spływający sok z brzozy

Z jednej brzozy można uzyskać ok. 3-5 litrów soku w ciągu doby.

KL

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

,

Autor: Katarzyna Józefowicz

Polecamy Ci również

Zobacz także