Śliwki zapiekane w boczku

Śliwki zawijane w boczku to oryginalna i łatwa do przygotowania przystawka.

Składniki:

  • śliwki bez pestek,
  • boczek wędzony,
  • pieprz, rozmaryn

Sposób przygotowania:

Śliwki myjemy i pestkujemy. Boczek kroimy w cienkie paski szerokości śliwek, oprószamy pieprzem. Pomiędzy dwie połówki śliwki wkładamy 2-3 listki rozmarynu, składamy ze sobą i owijamy ściśle boczkiem, można go spiąć dla pewności wykałaczką. Tak przygotowane śliwki, układamy w otwartym naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku 10-15 minut.

Oceń artykuł
4,40 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: slashfood.com

Zobacz także