Śledzie ze śliwkami

Składniki:

  • 1 kg matiasów,
  • szk. śliwek z octu,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • czerwona cebula,
  • rodzynki,
  • sól, pieprz,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

Śledzie płuczemy, dzielimy na mniejsze cząstki i układamy warstwami śledzie, połówki śliwek i inne owoce podzielone na cząstki, znów śledzie, cebulę pokrojoną w piórka, znowu śledzie i śliwki z innymi owocami i tak do końca składników. Tak przygotowany przekładaniec zalewamy oliwą z odrobiną soli, świeżo zmielonym pieprzem i pozostawiamy pod przykryciem w lodówce na 2-3 dni. Do mieszanki owocowej oprócz śliwek można użyć jabłek, gruszek, rodzynek a nawet banana czy brzoskwiń. Słodko kwaśno pikantny smak śledzi jest nie do opowiedzenia.

Oceń artykuł
4,75 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: free-extras.com

Zobacz także