Śledź w zalewie octowo pomidorowej

śledzieSkładniki:

  • 1kg surowych płatów śledzia zielonego,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • cebula,
  • 30 dag pieczarek,
  • koncentrat pomidorowy lub ½ kg pomidorów,
  • 3-4 śliwki,
  • garść rodzynek,
  • 150ml octu,
  • sól, cukier, pieprz i tymianek do smaku,
  • olej

Sposób przygotowania:

Oczyszczone i umyte płaty śledziowe obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoto, czyli około 5-10 minut. Usmażoną rybę przekładamy do szklanego pojemnika z przykrywką. Na pozostałym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz dość grubo pokrojone pieczarki, dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory, rodzynki, śliwki, przyprawy i zioła. Całość dusimy 10-15 minut, by smaki połączyły się. Wówczas do sosu wlewamy ocet i doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku, jeszcze gorącym zalewamy upieczone płaty, dbając by składniki zalewy znalazły się między wszystkimi warstwami śledzi. Całość odstawiamy na 2-3 dni do lodówki, podajemy na zimno.

Oceń artykuł
3,75 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także