Składniki:
- 1kg surowych płatów śledzia zielonego,
- 2-3 łyżki mąki,
- cebula,
- 30 dag pieczarek,
- koncentrat pomidorowy lub ½ kg pomidorów,
- 3-4 śliwki,
- garść rodzynek,
- 150ml octu,
- sól, cukier, pieprz i tymianek do smaku,
- olej
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte płaty śledziowe obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoto, czyli około 5-10 minut. Usmażoną rybę przekładamy do szklanego pojemnika z przykrywką. Na pozostałym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz dość grubo pokrojone pieczarki, dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory, rodzynki, śliwki, przyprawy i zioła. Całość dusimy 10-15 minut, by smaki połączyły się. Wówczas do sosu wlewamy ocet i doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku, jeszcze gorącym zalewamy upieczone płaty, dbając by składniki zalewy znalazły się między wszystkimi warstwami śledzi. Całość odstawiamy na 2-3 dni do lodówki, podajemy na zimno.