Skorupki jaj jako nawóz – jak je stosować i dla jakich roślin są dobre

0
Skorupki jaj
Skorupki jajek mogą być cennym nawozem. Ale nie do wszystkich roślin można je stosować.

Skorupki jaj można stosować do nawożenia roślin ogrodowych i domowych, ale tylko niektórych. Piszemy, jakie rośliny zasilać skorupkami jajek i jak przygotować taki nawóz.

Moda na ekologię sprawiła, że nie tylko zaczęliśmy doceniać zdrową żywność, ale też spojrzeliśmy łaskawszym okiem na ekologiczną uprawę roślin. Coraz częściej sięgamy po organiczne warzywa i owoce, a w ogrodzie i mieszkaniu chętniej wykorzystujemy naturalne sposoby nawożenia roślin.

Polecamy też: Drożdże na nawóz i do oprysków roślin - podpowiadamy, co z nich zrobić

Niestety, przez lata stosowania gotowych nawozów sztucznych, zapomnieliśmy już, co dla roślin jest dobre i czego tak naprawdę potrzebują. Wprawdzie z grubsza znamy ekologiczne sposoby nawożenia, ale nie zawsze wiemy, jak stosować je w praktyce. Przykładem mogą być między innymi skorupki jaj, które są idealnym surowcem na naturalny nawóz, ale tylko wtedy, gdy w odpowiedni sposób je wykorzystamy.

Skorupki jaj jako nawóz – jak to się robi

Zamiast wyrzucić skorupki po śniadaniu do kosza, odłóżmy je na talerzyk i postawmy w suchym, ciepłym i przewiewnym miejscu lub wysuszmy w lekko nagrzanym piekarniku. Kiedy wyschną, możemy wykorzystać je na różne sposoby.

  1. Suche skorupki najprościej jest dokładnie rozdrobnić w moździerzu na proszek, a następnie raz na miesiąc posypać nimi podłoże w doniczce lub ziemię wokół roślin w ogrodzie.
  2. Możemy też dodać je w niewielkiej ilości do podłoża, w którym będziemy sadzić rośliny doniczkowe.
  3. Z wysuszonych skorupek możemy też przygotować nawóz płynny. W tym celu skorupki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka dni w chłodne, ciemne miejsce. Po tym czasie gotowym płynem podlewamy rośliny w domu i ogrodzie.
  4. Do podlewania możemy też wykorzystać ostudzoną wodę po gotowaniu jajek, ale tylko wtedy, gdy nie była wcześniej solona.

Jak działa nawóz ze skorupek jaj

Choć skorupki jaj to cenny i wartościowy nawóz ekologiczny, nie należy stosować go do zasilania wszystkich roślin. Wprawdzie skorupki zawierają wartościowe minerały takie jak magnez, żelazo, potas, sód czy fosfor, ale są też niezwykle bogatym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, który po dodaniu do gleby, podnosi jej odczyn.

Nie należy jednak liczyć na to, że za pomocą skorupek uzdatnimy bardzo kwaśną glebę pod uprawę roślin zasadolubnych, gdyż w celu tak radykalnej zmiany odczynu podłoża będą potrzebne specjalistyczne środki i szczególne działania.

Do jakich roślin stosować skorupki jaj

Z tego względu skorupki powinniśmy wykorzystać wyłącznie w uprawie roślin preferujących podłoża o odczynie zbliżonym do zasadowego lub lubiących dodatek wapnia w glebie.

Do takich roślin należą:

  • warzywa i owoce takie jak ogórki, kapusta, fasola, jarmuż i winogrona,
  • ogrodowe rośliny ozdobne np. lawenda, bluszcz, dzwonek karpacki i skupiony, bodziszek, piwonia, jeżówka, przetacznik kłosowy, żurawka, aster nowoangielski, goździki, żagwin, orlik, wiele powojników wielkokwiatowych, liliowce, kosaciec bródkowy,
  • niektóre rośliny doniczkowe jak np. sansewieria, kliwia, hoja, grubosz.

Do jakich roślin NIE stosować nawozu ze skorupek jaj

Skorupek jaj lepiej nie stosować pod rośliny kwasolubne takie jak azalie, różaneczniki, hortensje, wrzosy czy paprocie (również doniczkowe), gdyż podnoszenie odczynu podłoża w ich przypadku może skutkować słabym wzrostem, gorszą kondycją oraz większą podatnością na choroby (np. chlorozy).

Również większość roślin doniczkowych woli lekko kwaśne podłoże. Do roślin kwasolubnych możemy stosować nawóz z fusów kawy.

Sprawdź: Jak wykorzystać fusy z kawy do zasilania roślin

Jeśli nie jesteśmy pewni, jakie podłoże jest odpowiednie dla danej rośliny, sprawdźmy to – informacja o odczynie gleby (czyli jej pH) powinna być podana przy opisie uprawy danej rośliny. Bez większego trudu znajdziemy ją w Internecie. Odczyn obojętny to pH 6,5-7, poniżej tych wartości – jest kwaśny, a powyżej – zasadowy.

Skorupki jaj do ochrony przed ślimakami

Skorupki jaj mogą się nam też przydać do odstraszania ślimaków w ogrodzie. Wprawdzie zwierzęta nie będą z odrazą reagować na ich zapach, ale jeśli niezbyt drobno pokruszone skorupki wysypiemy wokół ich ulubionych roślin, nie pokonają tej przeszkody i nie dostaną się do przysmaku.

Oczywiście skorupki nie są trwałe, wiec taką zaporę należy odświeżać co jakiś czas, a na pewno po każdym deszczu. Trzeba też pamiętać, że obrzeża z potłuczonych skorupek muszą być dość szerokie i zwarte, bo ślimaki bardzo szybko znajdą w nim każdą lukę, przez którą łatwo przedostaną się do roślin.

Skorupki jaj do kompostu

Pokruszone skorupki z powodzeniem możemy też dorzucać do kompostu, dzięki czemu pryzma wzbogaci się w dodatkowe substancje odżywcze i materię organiczną. Będzie również bardziej zasobna w łatwo przyswajalny dla roślin wapń i nie stanie się zbyt kwaśna.

Podpowiadamy: Jak zrobić gnojówki roślinne do nawożenia i oprysków przeciw szkodnikom

Warto też wiedzieć, że skorupki jaj ze względu na swój interesujący skład mają zastosowanie w suplementach diety, wzbogacających nasz organizm w wapń i cenne minerały. Są też dobrym dodatkiem do pożywienia dla zwierząt i ptaków, a w szczególności dla ptactwa domowego (np. kur).

 

Oceń artykuł
4,25 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

,

Autor: Katarzyna Józefowicz

Polecamy Ci również

Zobacz także