Sernik z ziemniakami

Sernik z ziemniakami

Dodatek ziemniaków do ciasta nie zmienia smaku sernika a sprawia, że jest on wilgotny i puszysty.

sernik z ziemniakamiSkładniki:

  • 1 kg białego sera,
  • kostka masła,
  • 1 i ½ szk. cukru,
  • 8 jajek,
  • 3-5 ziemniaków,
  • orzechy, rodzynki , migdały.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, jeszcze gorące obrać, zmielić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, ciągle ucierając, dodawać partiami, masło, zmielone ziemniaki i biały ser. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie, łyżką połączyć z resztą ciasta. Na koniec do sernika dodajemy rodzynki i grubo poszatkowane orzechy włoskie, ciasto wylewamy do wysypanej tortownicy a wierzch posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 1-1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu, sernik musi dobrze wystygnąć, by go bezpiecznie wyjąć
z formy.

Oceń artykuł
4,13 / 8 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: kraftrecipes.com

Polecamy Ci również

Zobacz także