Dodatek ziemniaków do ciasta nie zmienia smaku sernika a sprawia, że jest on wilgotny i puszysty.
Składniki:
- 1 kg białego sera,
- kostka masła,
- 1 i ½ szk. cukru,
- 8 jajek,
- 3-5 ziemniaków,
- orzechy, rodzynki , migdały.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, jeszcze gorące obrać, zmielić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, ciągle ucierając, dodawać partiami, masło, zmielone ziemniaki i biały ser. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie, łyżką połączyć z resztą ciasta. Na koniec do sernika dodajemy rodzynki i grubo poszatkowane orzechy włoskie, ciasto wylewamy do wysypanej tortownicy a wierzch posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 1-1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu, sernik musi dobrze wystygnąć, by go bezpiecznie wyjąć
z formy.