Sernik na zimno z porzeczkami

Składniki:

  • ½ kg czarnych porzeczek,
  • ½ kg serka homogenizowanego,
  • 2-3 opakowania różnych galaretek,
  • bita śmietana i owoce do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Galaretkę owocową rozpuszczamy w mniejszej ilości wody, w dwóch naczyniach, (najlepiej, jeśli jest to galaretka porzeczkowa i inna w jaśniejszym kolorze) i odstawiamy do lodówki by zgęstniała. Porzeczki obrane z szypułek, umyć na sicie i zmiksować. Jedną galaretkę połączyć ze zmiksowaną porzeczką a drugą z serkiem homogenizowanym. Do okrągłej formy wlewamy warstwę porzeczkową, schładzamy aż zgęstnieje i zalewamy ją warstwą serową a na wierzchu układamy całe owoce. Formę wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Przed podaniem sernik dekorujemy bitą śmietaną i owocami.

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: khanapakana.com

Zobacz także