Składniki:
- ½ kg borówek,
- ½ kg serka homogenizowanego,
- 2-3 opakowania różnych galaretek,
- bita śmietana i owoce do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Galaretkę owocową rozpuszczamy w mniejszej ilości wody, w dwóch naczyniach, (najlepiej, jeśli jest to galaretka jagodowa i inna w jaśniejszym kolorze)
i odstawiamy do lodówki by zgęstniała. Borówki, umyć na sicie i zmiksować. Jedną galaretkę połączyć ze zmiksowanymi borówkami a drugą z serkiem homogenizowanym. Do okrągłej formy wlewamy warstwę borówkową, schładzamy aż zgęstnieje i zalewamy ją warstwą serową a na wierzchu układamy całe owoce borówki amerykańskiej. Formę wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem sernik dekorujemy bitą śmietaną i owocami.