Ser camembert w panierce na rukoli

Ser camembert w panierce na rukoli

Zdecydowany smak i orzechowy aromat rukoli wspaniale komponuje się ze smażonym serem camembert. Danie jest wykwintne, efektowne i niezwykle proste do wykonania w zaledwie 20 minut.

ser camembert Składniki na 2 porcje:

  • 20dkg rukoli,
  • 2 czerwone papryki,
  • 10 czarnych oliwek,
  • 2 sery camembert (można je zastąpić serem brie),
  • 1 jajko,
  • tarta bułka,
  • olej do smażenia.

sos winegret:

  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • cukier, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Umytą i wydrążoną paprykę kroimy w ćwiartki. Układamy paprykę na patelni skórką do dołu i smażymy krótko na łyżce oleju, na średnim ogniu, aż skórka zbrązowieje. Usmażoną paprykę kroimy w paski i zostawiamy by ostygła. Oczyszczoną z ogonków liściowych rukolę myjemy i osączamy z wody.
Krążki sera maczamy w jajku, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na oleju na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron. Jeszcze gorący ser układamy na liściach rukoli. Wierzch przykrywamy papryką, oliwkami i listkami rukoli. Panierowany ser podajemy na gorąco skropiony sosem winegret.

Oceń artykuł
4,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: guardian.co.uk

Polecamy Ci również

Zobacz także