Schab ze śliwkami

Schab ze śliwkami wymaga nieco pracy, ale jego smak jest wyborny.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości,
  • suszone śliwki,
  • sól,
  • cebula,
  • olej,

Marynata:

  • pieprz czarny, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, miód i oliwa.

Sposób przygotowania:

Długim nożem robimy podłużne dziury w mięsie z obu stron, powinien powstać swoisty tunel w schabie, do którego wkładamy śliwki. Z łyżki miodu, łyżki oliwy pieprzu i ziół prowansalskich przygotowujemy marynatę, nacieramy nią schab i zostawiamy w tej zalewie na noc w lodówce. Następnego dnia, schab solimy i razem z marynatą pieczemy w piekarniku około 90 minut. Schab po upieczeniu schładzamy, kroimy w plastry, ponownie podgrzewamy i podajemy polany sosem, który powstał w trakcie pieczenia. Doskonałym dodatkiem będą tu też śliwki w zalewie octowej.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: whiskblog.com

Zobacz także