Schab ze śliwkami wymaga nieco pracy, ale jego smak jest wyborny.
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości,
- suszone śliwki,
- sól,
- cebula,
- olej,
Marynata:
- pieprz czarny, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, miód i oliwa.
Sposób przygotowania:
Długim nożem robimy podłużne dziury w mięsie z obu stron, powinien powstać swoisty tunel w schabie, do którego wkładamy śliwki. Z łyżki miodu, łyżki oliwy pieprzu i ziół prowansalskich przygotowujemy marynatę, nacieramy nią schab i zostawiamy w tej zalewie na noc w lodówce. Następnego dnia, schab solimy i razem z marynatą pieczemy w piekarniku około 90 minut. Schab po upieczeniu schładzamy, kroimy w plastry, ponownie podgrzewamy i podajemy polany sosem, który powstał w trakcie pieczenia. Doskonałym dodatkiem będą tu też śliwki w zalewie octowej.