Schab z duszoną cykorią i dipem arachidowym

Schab z duszoną cykorią i dipem arachidowym

Cykoria duszona na maśle, to bardzo popularny we Francji dodatek do mięsa czy ryby.

cykoriaSkładniki dla 4 osób:

  • 1 kg cykorii,
  • kilka łyżek masła,
  • sok z ½ cytryny,
  • niecała szklanka wody,
  • cukier, sól, pieprz,
  • 4 plastry schabu bez kości,
  • cebula,
  • orzechy arachidowe,
  • ostra papryka chilli,
  • 2-3 łyżki oleju i łyżka oliwy.

Sposób przygotowania:

Z umytej cykorii wykrawamy głąb, dzielimy ją na liście i kroimy w dość grube plastry. Na rozgrzanym maśle podsmażamy krótko cykorię około 2-3 minuty, doprawiamy ją solą, cukrem i sokiem z cytryny a następnie zalewamy wodą i dusimy do miękkości, w razie potrzeby podlewając małą ilością wody. W czasie, gdy cykoria dusi się, kroimy na plastry schab, oprószamy go pieprzem i podsmażamy na oleju a następnie łączymy go z miękką cykorią. W blenderze miksujemy cebulę, łyżkę oliwy i orzechy arachidowe, masę doprawiamy ostrą papryką, pieprzem i solą. Schab z duszoną cykorią podajemy na gorąco, polany ostrym dipem arachidowym. Ciekawy pomysł na obiad.

Oceń artykuł
4,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Laszczak

Zdjęcia: mostlyeating.com

Polecamy Ci również

Zobacz także