Cykoria duszona na maśle, to bardzo popularny we Francji dodatek do mięsa czy ryby.
Składniki dla 4 osób:
- 1 kg cykorii,
- kilka łyżek masła,
- sok z ½ cytryny,
- niecała szklanka wody,
- cukier, sól, pieprz,
- 4 plastry schabu bez kości,
- cebula,
- orzechy arachidowe,
- ostra papryka chilli,
- 2-3 łyżki oleju i łyżka oliwy.
Sposób przygotowania:
Z umytej cykorii wykrawamy głąb, dzielimy ją na liście i kroimy w dość grube plastry. Na rozgrzanym maśle podsmażamy krótko cykorię około 2-3 minuty, doprawiamy ją solą, cukrem i sokiem z cytryny a następnie zalewamy wodą i dusimy do miękkości, w razie potrzeby podlewając małą ilością wody. W czasie, gdy cykoria dusi się, kroimy na plastry schab, oprószamy go pieprzem i podsmażamy na oleju a następnie łączymy go z miękką cykorią. W blenderze miksujemy cebulę, łyżkę oliwy i orzechy arachidowe, masę doprawiamy ostrą papryką, pieprzem i solą. Schab z duszoną cykorią podajemy na gorąco, polany ostrym dipem arachidowym. Ciekawy pomysł na obiad.