Sałatka ze szpinakiem i truskawkami

Wiosna mamy dużo większe zapotrzebowanie na witaminy, nic więc dziwnego, że chętnie sięgamy po sałatki. Bardzo interesujące smakowo może okazać się łączenie owoców i warzyw.

Składniki na 6 porcji:

  • 25 dag świeżego szpinaku,
  • 20dag truskawek,
  • 15 dag sera pleśniowego,
  • 5 dag migdałów lub orzechów,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki octu winnego lub cytryny,
  • sól, cukier i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Liście szpinaku pozbawione twardych łodyżek, umyte i osączone z wody, wkładamy do miski. Dorzucamy do niej pozbawione szypułek, umyte i podzielone na ćwiartki truskawki. Łączymy je z pokrojonymi na kawałki serem i migdałami. Oliwę i ocet łączymy z przyprawami, powstałym sosem polewamy sałatkę i ostrożnie ją mieszamy. Sałatka może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do dania głównego.

Oceń artykuł
4,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: fotolia

Polecamy Ci również

Zobacz także