Rzadko jemy kalafior na surowo a przecież jest on równie pyszny w tej postaci, jak gotowany. Przedstawiam wiec przepis na chrupiącą sałatkę z surowym kalafiorem.
Składniki:
- 1 nieduży surowy kalafior podzielony na różyczki,
- 1 czerwona cebula lub pęczek szczypiorku,
- 3 ogórki konserwowe,
- 10 dag szynki,
- 1 ząbek czosnku,
- puszka kukurydzy,
- ½ pęczku koperku,
- majonez,
- cukier, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kalafior podzielony na różyczki myjemy i osączamy go na sicie. Cebulę kroimy w cienkie piórka, ogórki w kostkę a szynkę w słupki, szczypiorek lub koperek szatkujemy dość drobno. Zmiażdżony czosnek łączymy z majonezem i przyprawami a następnie mieszamy z uprzednio przygotowanymi składnikami. Sałatkę pozostawiamy na ½ h w lodówce by „przegryzła się”