Prosta i smaczna sałatka świetnie pasująca do dań z grilla, mięs i ryb. Może być też traktowana, jako samodzielne danie i podawana z pieczywem pełnoziarnistym.
Składniki:
- dojrzałe pomidory,
- ½ ogórka szklarniowego,
- ½ pęczka rzodkiewek,
- 3-4 łodyżki selera naciowego,
- cebulka dymka razem ze szczypiorkiem.
sos winegret:
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- pieprz cytrynowy, ewentualnie sól do smaku,
- łyżeczka miodu,
- łyżeczka musztardy Dijon,
- świeża bazylia.
Sposób przygotowania:
Z oliwy, miodu, musztardy i przypraw oraz bazylii, przygotować sos winegret. Wszystkie warzywa umyć i pokroić w dowolnej wielkości kawałki. Całość połączyć z sosem i wstawić do lodówki na 30 min. Można także do sałatki dodać tuńczyka.