Sałatka z rukoli i czerwonej cykorii

Sałatka z rukoli i czerwonej cykorii

Korzenny smak i orzechowy aromat rukoli ożywi każdą, nawet najprostszą sałatkę. Najsmaczniejsza jest z dodatkiem sosu typu winegret.

sałatka z rukoliSkładniki na 2 porcje:

  • Garść rukoli,
  • 1 główka czerwonej cykorii (radicchio),
  • 20dkg. pomidorków koktajlowych,
  • ½ puszki kukurydzy.

Sos winegret:

  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2 łyżki octu,
  • cukier, sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Liście czerwonej cykorii myjemy i pozostawiamy na kwadrans w słonej wodzie by straciły goryczkę,
w tym czasie myjemy rukolę. Obie sałaty osączone z wody, rwiemy w rękach na mniejsze części
i łączymy z kukurydzą oraz z przekrojonymi na pół pomidorkami.
Z musztardy, octu i oleju przygotowujemy sos winegret, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę, która jest natychmiast gotowa do podania na stół.

Oceń artykuł
4,50 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: ifood.tv

Polecamy Ci również

Zobacz także