Mlecz zamiast sałaty? Czemu nie! Jest równie smaczny i w dodatku dużo zdrowszy
i bogatszy w witaminy i sole mineralne niż tradycyjna sałata. Pamiętaj liście mlecza stracą goryczkę, gdy zostawimy je na pół godziny w osolonej wodzie.
Składniki sałatki na 4 porcje:
- garść młodych liści mlecza,
- 4 pomidory lub 30 dkg pomidorków koktajlowych,
- pęczek dymki,
- pęczek natki pietruszki,
- garść rzeżuchy,
Składniki sosu winegret:
- 6 łyżek oliwy,
- 3 łyżki ostu winnego,
- łyżka musztardy,
- łyżeczka cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Oliwę, musztardę i ocet wlej do pojemnika z zakrętką, wstrząśnij energicznie by połączyć składniki, dopraw cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sos odstaw do lodówki.
Młode listki mlecza, rzeżuchę i pietruszkę myjemy i osączamy na sicie, następnie rozrywamy na mniejsze kawałki w rękach (natkę można też drobno posiekać). Dymkę szatkujemy dodajemy do reszty i całość mieszamy. Pomidory kroimy w ósemki lub w przypadku pomidorków koktajlowych na połówki i układamy na talerzach. Obok pomidorów układamy porcję wymieszanej sałatki, przed podaniem polewamy obficie sosem winegret.