Sałatka z jajkiem i rukolą

Rukola ma orzechowy posmak i aromat, jest więc interesującym dodatkiem do każdej sałatki. Kolorowa sałatka jest smaczna, przygotowuje się ją szybko i bardzo prosto.

Każda nawet najbardziej zapracowana pani domu znajdzie kwadrans na jej przygotowanie. W skład takiej mieszanki mogą wchodzić; sałata lodowa, czerwona cykoria (radicchio), rukiew, roszponka czy endywia.

Składniki na 4 porcje:

  • 20 dkg mieszanych sałat różnych gatunków,
  • 10 dkg rukoli,
  • 2 jajka,
  • 15dkg pomidorków koktajlowych,
  • 15dkg szynki,
  • 15dkg żółtego sera,
  • 2 marchwie.

Sos winegret:

  • kilka łyżek dobrej oliwy,
  • sok z cytryny lub ocet,
  • łyżka musztardy,
  • sól, cukier, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Sałaty oczyścić umyć, pozostawić na sicie, by obciekły. Przełożyć całość do miski. Marchew zetrzeć na tarce, pomidorki i jajka pokroić na cząstki, a szynkę i ser w słupki. Całość połączyć z sałatą. Tuż przed podaniem polać sosem winegret. Przygotowujemy go z oliwy, musztardy i cytryny, doprawiamy do smaku solą cukrem i pieprzem. Do sałatki można dodać bazylię.

Oceń artykuł
4,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: notesfromhomeplates.com

Polecamy Ci również

Zobacz także