Rukola ma orzechowy posmak i aromat, jest więc interesującym dodatkiem do każdej sałatki. Kolorowa sałatka jest smaczna, przygotowuje się ją szybko i bardzo prosto.
Każda nawet najbardziej zapracowana pani domu znajdzie kwadrans na jej przygotowanie. W skład takiej mieszanki mogą wchodzić; sałata lodowa, czerwona cykoria (radicchio), rukiew, roszponka czy endywia.
Składniki na 4 porcje:
- 20 dkg mieszanych sałat różnych gatunków,
- 10 dkg rukoli,
- 2 jajka,
- 15dkg pomidorków koktajlowych,
- 15dkg szynki,
- 15dkg żółtego sera,
- 2 marchwie.
Sos winegret:
- kilka łyżek dobrej oliwy,
- sok z cytryny lub ocet,
- łyżka musztardy,
- sól, cukier, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Sałaty oczyścić umyć, pozostawić na sicie, by obciekły. Przełożyć całość do miski. Marchew zetrzeć na tarce, pomidorki i jajka pokroić na cząstki, a szynkę i ser w słupki. Całość połączyć z sałatą. Tuż przed podaniem polać sosem winegret. Przygotowujemy go z oliwy, musztardy i cytryny, doprawiamy do smaku solą cukrem i pieprzem. Do sałatki można dodać bazylię.