Sałatka z grillowanych borowików

Składniki na 2 porcje:

  • borowiki około 100 - 150 g,
  • kilka łyżek dobrej oliwy,
  • łyżki soku z cytryny,
  • sól i czarny pieprz,
  • dwie garście rukoli,
  • orzeszki piniowe, zrumienione na suchej patelni,
  • Parmezan do posypania.

Przygotowanie:

Średnie a najlepiej duże borowiki oczyścić, nie płukać, bo stracą aromat, pokroić wzdłuż w dość grube plastry, oprószyć solą, pieprzem i ostrożnie posmarować z obu stron dobrą oliwą.
Tak przygotowane plastry borowików ułożyć na ruszcie grilla lub średnio rozgrzanej patelni grillowej
i opiekać około 2 - 3 minuty z każdej strony. Borowiki powinny zezłocić się i zmięknąć.

Oliwę mieszamy z solą, pieprzem, sokiem z cytryny, aż powstanie nam sos winegret. Odkładamy 2 łyżki sosu (do polania dania na koniec), a resztę łączymy z rukolą, orzeszkami piniowymi i połową startego lub pokruszonego Parmezanu.
Z zieleniny robimy gniazdka na talerzach, na rukoli rozkładamy zgrillowane borowiki, posypujemy je resztą Parmezanu i polewamy pozostałym sosem winegret.

Danie powinno być natychmiast podawane.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: fat-of-the-land.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także