Składniki na 2 porcje:
- borowiki około 100 - 150 g,
- kilka łyżek dobrej oliwy,
- łyżki soku z cytryny,
- sól i czarny pieprz,
- dwie garście rukoli,
- orzeszki piniowe, zrumienione na suchej patelni,
- Parmezan do posypania.
Przygotowanie:
Średnie a najlepiej duże borowiki oczyścić, nie płukać, bo stracą aromat, pokroić wzdłuż w dość grube plastry, oprószyć solą, pieprzem i ostrożnie posmarować z obu stron dobrą oliwą.
Tak przygotowane plastry borowików ułożyć na ruszcie grilla lub średnio rozgrzanej patelni grillowej
i opiekać około 2 - 3 minuty z każdej strony. Borowiki powinny zezłocić się i zmięknąć.
Oliwę mieszamy z solą, pieprzem, sokiem z cytryny, aż powstanie nam sos winegret. Odkładamy 2 łyżki sosu (do polania dania na koniec), a resztę łączymy z rukolą, orzeszkami piniowymi i połową startego lub pokruszonego Parmezanu.
Z zieleniny robimy gniazdka na talerzach, na rukoli rozkładamy zgrillowane borowiki, posypujemy je resztą Parmezanu i polewamy pozostałym sosem winegret.
Danie powinno być natychmiast podawane.