Sałatka z fenkułu z pomarańczowym sosem winegret

0
Fenkuł
Sałatka z fenkułu ma ciekawy smak i jest bardzo aromatyczna.

Lekka i aromatyczna sałatka z fenkuły to znakomity dodatek np. do dań z makaronu.

Składniki na 2 porcje:

  • bulwa i liście fenkułu florenckiego,
  • pęczek rukwi wodnej,
  • główka sałaty,
  • sos,
  • szklanka oliwy,
  • sok z pomarańczy,
  • łyżeczka musztardy Dijon,
  • łyżeczka nasion fenkułu,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

Składniki sosu umieścić w słoiczku z nakrętką i wstrząsać aż dobrze się wymieszają a następnie wstawić do lodówki na 30 min. Bulwę pokroić w cienkie plasterki, liście fenkułu poszatkować drobno, razem z sałatą i rukwią wsypać do salaterki, wymieszać i tuż przed podaniem polać sosem.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Polecamy Ci również

Zobacz także