Niespotykane połączenie smaków - odrobina słodyczy i odrobina goryczy, tak najprościej można określić tę sałatkę.
Składniki:
- różne odmiany cykorii,
- miodowy sos winegret,
- figi,
- włoskie orzechy,
- sól, pieprz, miód i cukier do smaku,
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni podsmażać połówki włoskich orzechów a następnie posypać je cukrem i smażyć, aż cukier się skarmelizuje, posypać grubo mielonym pieprzem, wyjąć na pergamin i schłodzić. W tym czasie cykorie podzielić na liście, umyć osączyć na sicie i podzielić w rękach na mniejsze części. Z łyżki miodowej musztardy Dijon, soku z połowy cytryny i 2-3 łyżek oliwy, przygotować sos winegret. Doprawić go solą miodem oraz pieprzem do smaku i odstawić na 30 minut do lodówki. Tuż przed podaniem, cykorię połączyć z figami, włoskimi orzechami i sosem winegret.