Sałatka z cykorii i orzechów

Sałatka z cykorii i orzechów

Niespotykane połączenie smaków - odrobina słodyczy i odrobina goryczy, tak najprościej można określić tę sałatkę.

cykoriaSkładniki:

  • różne odmiany cykorii,
  • miodowy sos winegret,
  • figi,
  • włoskie orzechy,
  • sól, pieprz, miód i cukier do smaku,
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej patelni podsmażać połówki włoskich orzechów a następnie posypać je cukrem i smażyć, aż cukier się skarmelizuje, posypać grubo mielonym pieprzem, wyjąć na pergamin i schłodzić. W tym czasie cykorie podzielić na liście, umyć osączyć na sicie i podzielić w rękach na mniejsze części. Z łyżki miodowej musztardy Dijon, soku z połowy cytryny i 2-3 łyżek oliwy, przygotować sos winegret. Doprawić go solą miodem oraz pieprzem do smaku i odstawić na 30 minut do lodówki. Tuż przed podaniem, cykorię połączyć z figami, włoskimi orzechami i sosem winegret.

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: foodsubs.com

Polecamy Ci również

Zobacz także