Sałatka z aronii

Sałatka z aronii

aroniaSkładniki:

  • 2 buraki
  • 2 łyżki aronii w rumie
  • 1 czerwona cebula
  • łyżka natki pietruszki

sos sałatkowy:

  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka likieru z aronii
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, cynamon, czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Umyte buraki w mundurkach, pieczemy w nagrzanym do 190 º C piekarniku do miękkości. Można je zawinąć w folię aluminiową, by nie wyschły za bardzo. Upieczone i lekko przestudzone buraki obieramy ze skórki, a następnie kroimy w słupki. Po zmieszaniu wszystkich składników sosu, polewamy nim buraki i pozostawiamy na 30 min by buraki przegryzły się. Po tym czasie dodajemy do reszty pokrojoną w piórka cebulę i aronie w rumie, przed podaniem doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy natką pietruszki.

Oceń artykuł
4,75 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Katarzyna Laszczak

Polecamy Ci również

Zobacz także