Sałatka kalafiorowo warzywna w zalewie octowej

Sałatka kalafiorowo warzywna w zalewie octowej

Z kalafiora, jak i z innych warzyw można zrobić smaczną marynatę do mięs lub ryb, po którą chętnie sięgniemy zimą.

kalafiorSkładniki:

  • 1 kg ogórków.
  • 2 duże kalafiory.
  • 1 kg małych pieczarek.
  • ½ kg kolorowej papryki czerwonej i żółtej,
  • 3 cebule,

Zalewa:

  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 1szklanka cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • łyżka oleju,
  • oraz liść laurowy na słoik i parę ziaren ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

Warzywa oczyścić, umyć i pokroić na dowolne cząstki ze skórką (ogórki w talarki, paprykę w paski, cebulę w piórka a kalafior na różyczki). Pieczarki w całości obgotować w lekko osolonej wodzie. Do wyparzonych słoików nakładać dość ciasno, wymieszane ze sobą warzywa, lekko docisnąć by nie pływały w słoiku i zalać wcześniej przygotowaną gorącą zalewą octową. Słoiki natychmiast zamknąć. Pasteryzować 10-15 minut.

Oceń artykuł
3,50 / 6 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: littlemuppetbaby.blogspot.com.

Polecamy Ci również

Zobacz także