Sałata - rodzaje i uprawa

2
Sałata - rodzaje i uprawa

Świeże liście sałaty są bardzo często wykorzystywane w kuchni. Dlatego warto posadzić sałatę w przydomowym ogródku.

Sałata to jedno z popularniejszych warzyw liściowych. Zawiera sole mineralne, zwłaszcza sole żelaza i wapnia oraz prowitaminę A. Nie wymaga zbyt wysokiej temperatury do wzrostu, więc możemy ją siać już wczesną wiosną. By mieć przez cały sezon świeżą sałatę, należy ją regularnie, co dwa tygodnie dosiewać.

Stanowisko i uprawa sałaty

Sałata lubi pulchną ziemię, ale rośnie też w glebie piaszczystej, jeśli zasilimy ją obornikiem. Źle znosi brak wody. Wymaga też przerywania – w przeciwnym wypadku roślina nie będzie miała dość miejsca na zawiązanie główek i będzie słabo rosła. Uzyskane w ten sposób siewki możemy sadzić w innym miejscu. Sałata nie musi rosnąć w rzędach. Możemy posadzić ją między kwiatami, ponieważ jej liście są nie tylko smaczne, ale też dekoracyjne. Na każdej grządce przy domu można więc znaleźć miejsce na sałatę, która może być ciekawym jej urozmaiceniem.

Przeczytaj też: Jak uprawiać pomidory w ogrodzie i na balkonie

Odmiany sałaty:

  • sałata masłowa – najpowszechniej uprawiana i sprzedawana sałata o miękkich, luźno ułożonych liściach, wykształcająca luźne główki. Można uprawiać ją tylko wczesną wiosną, ta sałata krótko zachowuje świeżość.
  • sałata krucha – wytwarza duże, dość zwięzłe główki. Jest delikatna w smaku i bardzo soczysta. Nadaje się do uprawy także latem. Zachowuje dłużej świeżość po zerwaniu, dlatego wchodzi w skład wielu sałatek wieloskładnikowych z dodatkiem kurczaka czy fety (np. greckiej). Jedną z jej odmian jest sałata lodowa.
  • sałata liściowa – jej luźne liście (nie zawiązują się w główki) mogą mieć karbowane i postrzępione ozdobnie krawędzie oraz kolor od jasnozielonego do purpurowo brązowego. Ma przede wszystkim walory dekoracyjne, znana jest w Polsce jako sałata lollo.
  • sałata rzymska – ma grube, mięsiste, liście, które tworzą podłużne główki. Sałata występuje w wersji ciemnozielonej – bogatszej w witaminy i żółtozielonej, która jest delikatniejsze w smaku. Sałata rzymska jest słodsza niż sałata masłowa i lodowa i co ciekawe nadaje się do gotowania.
  • sałata roszponka – odmiana sałaty z drobnymi postrzępionymi listkami; nie tworzy główek, lecz rozety listków charakteryzujące się lekko orzechowym smakiem. Można ją komponować z innymi gatunkami sałat, jak również przyrządzać na ciepło jak szpinak. Zachowuje świeżość przechowywana w lodówce w plastikowej torebce.
  • sałata endywia – wytwarza wąskie, bardzo postrzępione liście, które nie zawiązują się w główki. Zewnętrzne ciemniejsze liście są bardzo gorzkie, w tych jasnozielonych wyrastających ze środka wyczuwa się jedynie lekką goryczkę. Sposobem na pozbycie się goryczki z liści, jest uprawa endywii w ostatniej fazie wzrostu w ciemnościach. Tę uprawianą w ogródku lepiej łączyć z innymi gatunkami sałaty.
  • sałata rukola (rokietta) – ma ciemnozielone, jędrne liście o zdecydowanym, lekko pieprzowym posmaku. Jest cennym dodatkiem do zestawu sałat. Nadaje się do uprawy doniczkowej.
Oceń artykuł
4,17 / 6 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Opracowanie: Danuta Marzec

Zdjęcia: fotolia

Polecamy Ci również

Zobacz także