Rzodkiewki - czerwone kule z grządki

0
Rzodkiewki - czerwone kule z grządki

Aby mieć świeże rzodkiewki od kwietnia do listopada nie trzeba dla nich przeznaczać oddzielnych grządek, gdyż świetnie rosną pomiędzy innymi roślinami. Aby móc cieszyć się ich smakiem, wystarczy dobierać odpowiednie odmiany w zależności od pory roku i regularnie siać.

Rzodkiewki to rośliny korzeniowe spokrewnione z kapustą. Najczęściej traktowane są jako wiosenne nowalijki. Dzięki temu, że ich okres wegetacji wynosi zaledwie około miesiąca, te smaczne warzywa można mieć przez cały rok. Dla rzodkiewek nie trzeba przygotowywać osobnych zagonów. Doskonale rosną pomiędzy główkami sałaty czy krzakami pomidorów. Sprawdzą się również między rzędami cebuli lub szpinaku. Są łatwe w uprawie i nie wymagają wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Mogą rosnąć nie tylko w ogródku – urosną także w doniczce na parapecie czy skrzynkach na balkonie.

Polecamy poradnikJakie warzywa można uprawiać na balkonie

Rzodkiewka lubi dużo słońca i mało wody

Rzodkiewki wymagają lekkiego, przepuszczalnego, żyznego podłoża o jak największej zawartości próchnicy. Przygotowując ziemię nie warto zatem żałować torfu, kompostu i piasku. Rośliny nie przepadają za nadmiarem azotu w glebie (powoduje drewnienie korzeni, przez co rzodkiewki stają się niesmaczne), zatem należy unikać nawozów azotowych, a stosując wieloskładnikowe mieszanki mineralne wybierać te o obniżonej zawartości tego pierwiastka.

Najlepsze dla rzodkiewek są stanowiska słoneczne i lekko zacienione. W pełnym cieniu rośliny mają tendencję do nadmiernego rozbudowywania liści, przez co nie produkują dużych, smacznych korzeni. Od marca do sierpnia wysiewać należy odmiany wiosenne i letnie, potem późne. Najlepiej zaplanować wysiew co dwa tygodnie, dzięki czemu będzie można zbierać rzodkiewki przez cały rok. Nasiona wysiewa się bezpośrednio na stanowiska. Płytko, maksymalnie na głębokość centymetra. Siać należy rzadko, najlepiej co 6–8 cm. Jeśli rośliny wzejdą gęściej, trzeba je przerwać, gdyż zbyt ciasno rosnące rzodkiewki nie produkują dużych bulw.

Zobacz: Jak uprawiać warzywa w skrzynkach

W uprawie tych warzyw najważniejsze jest utrzymywanie równomiernej, jednak niezbyt dużej wilgotności podłoża. Podlewać rośliny trzeba regularnie, co 3–4 dni, w sposób umiarkowany. Gdy rzodkiewki mają zbyt sucho, zahamowują wzrost. W zbyt mokrym podłożu ich bulwy mają tendencję do zagniwania i chorowania. Rzodkiewki na tym samym stanowisku można uprawiać co trzy lata, gdyż siane częściej mają skłonności do chorowania. W trakcie wzrostu roślin nie trzeba nawozić. By uzyskać dorodne bulwy, w połowie wegetacji - w czasie kiedy rzodkiewki zaczynają zawiązywać jadalne zgrubienie korzenia - warto pozbawić każdą z nich części liści. Dzięki temu bulwy będą większe. Zabieg należy jednak prowadzić z umiarem - zbyt ogołocona roślina zajmie się odbudowywaniem liści, zaniedbując korzeń.

Wybrane odmiany rzodkiewki

Fiesta - odmiana wczesna, kulista, karminowo-czerwona. Ma wyjątkowo delikatny w smaku miąższ.

Krakowianka - wczesna odmiana o korzeniach przybierających barwę czerwoną z białymi końcami. Kulista, odporna na parcenie.

Silesia - wczesna odmiana do uprawy w miejscach słonecznych. Ma wydłużone, walcowate, karminowe korzenie o długości do 5 cm. Wyjątkowo soczysta.

Carmen - odmiana całoroczna, kulista, czerwona, łagodna w smaku. Jej zaletą jest odporność na pękanie i parcenie.

Redhart - odmiana letnia, kulista, duża, o białej skórce i czerwonym miąższu. Charakteryzuje się orzechowym posmakiem.

Sopel lodu - odmiana późna, o długim okresie wegetacji wynoszącym nawet do 60. dni. Ma białe, długie korzenie osiągające 12 cm. Wyjątkowo ostra w smaku.

Oceń artykuł
4,80 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Edyta Zdunek

Polecamy Ci również

Zobacz także